Ida vs lääs: müüt kahest Ukrainast

PETLIK REAALSUS: Ehkki Ida-Ukraina linnades on Lenini ausambad endiselt au sees ja seal lehvib Venemaa trikoloor, näitavad sotsioloogilised süvauuringud, et erinevused Ukraina regioonide vahel pole kuigivõrd suured. Foto: Huffingtonpost.com

PETLIK REAALSUS: Ehkki Ida-Ukraina linnades on Lenini ausambad endiselt au sees ja seal lehvib Venemaa trikoloor, näitavad sotsioloogilised süvauuringud, et erinevused Ukraina regioonide vahel pole kuigivõrd suured. Foto: Huffingtonpost.com

Sel nädalal esitleti Berliinis uuringut, mille tulemused kummutavad üldlevinud teesi sügavatest ühiskondlik-poliitilistest ja keelelistest lõhedest Ukraina erinevate piirkondade vahel.

Levinud arusaama kohaselt lõhestavad Ukrainat ületamatud vastuolud riigi ida- ja lääneosa piirkondade vahel. Tegelikult olevat see müüt. Sellisel seisukohal on Ukrainas 2013. aastal ja 2014. aasta algul korraldatud uuringu “Keel, identifitseerimine, poliitika – müüt kahest Ukrainast” (ingl k “Language, Identity, Politics – the Myth of Two Ukraines”) autorid.

Uuringu viis läbi Saksamaa Bertelsmanni Fond (Bertelsmann-Stiftung) koostöös Varssavi Ühiskonnaküsimuste Instituudiga (Instytut Spraw Publicznych ehk ISP).

Esmaspäeval, 7. aprillil tutvustas Berliinis selle tulemusi Poola teaduste akadeemia Euroopa uuringute keskuse kaastöötaja Joanna Fomina.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.