Auriga keskuses avab uksed 60-kohaline kvaliteetkohvik (37)

SIIA SAAGU BAARILETT! Eile pandi Koidutähes sisustust paika. Tulevase baarileti ääres said kokku (vasakult) Maila Valk, Kristi Treirat, Kaspar Üpraus, Maiki Paju, Liise Leušev, Koit Kull ja Jane Tänak. Foto: Sander Ilvest

SIIA SAAGU BAARILETT! Eile pandi Koidutähes sisustust paika. Tulevase baarileti ääres said kokku (vasakult) Maila Valk, Kristi Treirat, Kaspar Üpraus, Maiki Paju, Liise Leušev, Koit Kull ja Jane Tänak. Foto: Sander Ilvest

Teravam silm võib Auriga kaubanduskeskuses juba täheldanud olla, et ühel teise korruse pinnal, otsevaatega parklale, käib usin askeldamine. Just seal on uue väljakutse leidnud endine lambakasvataja Koit Kull, kes nüüd ühes äripartneri Maila Valguga koduse toidu kohviku avab.

Maikuu jooksul avatavat söögikohta oleks paslik nimetada kvaliteetkohvikuks, sest sealsed valdavalt kohalikul ja värskel toorainel põhinevad road on tõepoolest isuäratavad. Eile, mil Saarte Hääl peagi valmivat kohvikut uudistamas käis, oli selle pererahvas just lauda istumas, et järjekordseid menüüsse minevaid toite mekkida.

Kohviku peakokk või teisisõnu toitlustusjuht on Koit Kulli õde Kristi Treirat. “Ma lihtsalt toetan venda,” naeris ta ise. Treirati sõnutsi on kasutatav tooraine tõesti nii palju kui vähegi võimalik kohalik. Kohvikus on tööle võetud ka noor kokk Iti Toon.

Kohviku nime Koidutäht pani Koidu hea tuttav Raivo Kütt, söögikoha logo idee autor on aga noor kunstnik Marta Vatsfeld. “Selle suure majandamise numbri- ja tabelipoolel hoiab silma peal meie hea kolleeg Andra Jõgi,” loetles Kull asjaga seotuid.

Kodune toit ja kvaliteetkohv

Oma rolli mängib roogade juures kindlasti hooajalisus. “See ongi see gurmeetoit, tervislik toit! Mis on meie kõige gurmeelikum toode, on Papissaares valminud vürtsikilud, millest teeme kiluleiba,” kinnitas Kristi Treirat, lisades, et kiluvõileib on lihtsalt klassika.

Peale heade koduste toitude on Koidutähe suur pluss suurepärane kohvivalik. Nimelt on kohviku omanikel siht panustada kohvikultuuri arengusse Saaremaal ja seepärast hakatakse uues kohvikus pakkuma ainult gurmeekohvi ja kvaliteetteed. Samas kohvikus asub ka kohvi- ja teepood.

“See, kuidas baristad (kohvimeistrid – toim) kohvi valmistavad, millise maitsega see kohv on – see on hoopis teine maailm, kui me võib-olla harjunud oleme,” kirjeldas Kull. Baristad hakkavad Koidutähes klientide silme all erinevaid kohvisid valmistama. Spetsiaalne viiepäevane väljaõpe ongi üsna pea algamas. Enne tuleb loomulikult baarilett ja seadmed paika saada ning eile just letti paika pandigi.

Kohviku avamise mõttele tulid Koit Kull ja OÜ Basil teine osanik Maila Valk puhtjuhuslikult. Jalutati Auriga keskuses, jäädi pikemalt teise korruse suure klaasseina juurde mõtisklema, kauplusse tulijaid-sealt lahkujaid silmitsema ning ühtäkki leiti – siia saagu kohvik! Umbes nii võttis Koit Kull kohvikuidee lühidalt kokku.

Oma õnnistuse andis asjale ka Auriga omanik Maidu Lempu. Seega võib teda kohviku sünnil ehk ristiisakski nimetada. Aurigat peavad nii Koit kui ka Maila väga heaks kohaks kohvikule seepärast, et tegemist on suure avara paigaga, mille juures on head parkimisvõimalused. Lisaks liigub keskuses alati rahvast. Seda nii suvel kui ka talvel.

Pealegi on koostöö Aurigaga imehea ja keskusepoolne tugi suur.

Kollektiiv kui üks suur perekond

Suhteliselt pika põllumehestaažiga, 15 aastat Saaremaa Ökoküla juhtinud Koit Kull kinnitas, et ega ta tegelikult valdkonda eriti vahetanud olegi. Tema enda jaoks on põllumajandus end lihtsalt pisut ammendanud. “Kohvi on ju ka põllumajandustoode ja sisuliselt marjajook. Nii et ega ma olegi oma professiooni muutnud,” naeris ta.

Samas tunnistas ta, et tegelikult juhtusid nad Mailaga lihtsalt ühel ajal endale uusi väljakutseid otsima. “Põnev on, et nullist uue ettevõtte ülesehitamine ongi see uus väljakutse,” tähendas Kull.

Tore on Koit Kulli sõnutsi ka see, et eraldi pole nad pidanud ühtegi töötajat oma 9-liikmelisse kollektiivi otsima. Info on suust suhu liikunud ning nõnda ongi Kulli kinnitusel suurepärane seltskond, mida üheks suureks pereks võib kutsuda, kokku saanud.

Kohviku avamiseks on OÜ Basil saanud toetust ka EAS-ilt. Mööbli on kohvikusse meisterdanud Kalla Mööbel.