Uued söögikohad ootavad külalisi

LAHKE PERERAHVAS: Peke ja Ingrid Eloranta külalislahkus Muhu veinitalus oli muljetavaldav. Tõele au andes ei jäänud teised võõrustajad neile aga karvavõrdki alla. Foto: Aare Laine

LAHKE PERERAHVAS: Peke ja Ingrid Eloranta külalislahkus Muhu veinitalus oli muljetavaldav. Tõele au andes ei jäänud teised võõrustajad neile aga karvavõrdki alla. Foto: Aare Laine

Saare maakonna turismiasjaliste igakevadisel õppereisil tutvuti esmaspäeval Muhu ja Saaremaa toitlustuskohtadega.

SA Saaremaa Turism korraldatud väljasõidud on muutunud nii populaarseks, et kõikidele soovijatele ei jätku viiekümnekohalises bussis kohtigi. “Nii suurt nõudlust kui tänavu pole varem kunagi olnud,” rääkis sihtasutuse juhatuse liige Angela Nairis.

17. aprillil alustati registreerimisega ja need, kes end õhtupoole tahtsid kirja panna, olid juba hiljaks jäänud, ütles Nairis.

Reisi kaasa teinud Kuressaare infokeskuse juhataja Karmen Paju tõdes, et paljud turistid arvavad, et meie söögikohtades on põhiroog kala, kuna asutakse ju saarel. Tegelikult see nii ei ole, kuigi on hea, et kalal on toidukohtade menüüs oma kindel osa.

“Eeldatakse, et suitsukala on palju rohkem saada, kui seda tegelikult pakutakse. Majandusinimesed ütlevad, et puhtalt kalarestorani pidamine ei tasu ennast ära. Õige on pakkuda laia menüüd ja sealhulgas ka kalaroogasid,” nentis Paju.

Veel toonitas iga päev turistidega suhtlev Karmen Paju, et Saare- ja Muhumaale tullaksegi vaatama midagi unikaalset, mis meid teistest eristab. “Täna me nägime ise, et meil osatakse vana asja väärtustada ning samas midagi uut ja eriilmelist pakkuda. Nüüd teame ka meie paremini, mida külalistele soovitada,” tõdes infokeskuse juhataja Paju.

Majutusettevõtjad, reisikorraldajad ja turismiinfo jagajad uudistasid kõigepealt Lause turismitalu Valjala vallas. Seda peab teada-tuntud näitleja ja Kuldse Trio liige Mihkel Smeljanski oma perega.

Pöide pruulikojas tutvustas oma pere väikest õlletööstust Koit Kelder. Uue huvitava maitsega kesvamärjukese on tarbijad hästi vastu võtnud. “Nõudlus ületab pakkumise,” sõnas Kelder.

Muhu leib on teadupärast väga kiiresti populaarseks saanud. Liival Muhu pagaritöötoas rääkis Muhu pagar, juristikutsega Martin Sepping külalistele, kuidas tal tekkis idee leiba küpsetama hakata ja mida ta selleks tegema pidi. “Meie leib on leidnud tee igasse ilmakaarde. Seda on viidud külakostiks küll Austraaliasse, küll Ameerikasse ja Aasiasse ning mujale,” oli ettevõtja õnnelik, et Muhu leival on nii hästi läinud.

Muhu veinitalus, endises Lõo turismitalus jagus uudistamist nii väljas tulevastel viinamarjaväljadel kui ka majas sees külalistetubades ja keldrikorrusel asuvas muuseum-söögisaalis. Talu peremees Peke Eloranta ja tema kaasa Ingrid Eloranta andsid põhjaliku ülevaate nii oma ettevõtmistest kui ka veinidest. Eesti esimene veinitalu maalilisel Muhumaal tõmbab kindlasti turiste ligi mitte üksnes seal pakutavate heade veinide pärast. “Kõik on siin nii kena ja maitsekas,” hindas üks osalejaist.

Tulevikumuusikafestivali Juu Jääb ühe kontserdipaigana tuntud Nautse Mihkli on teinud läbi renoveerimiskuuri. Nautse küla vanimas talus oli kõik stiilne. Vaatamata sellele, et talu tegutseb aastaringselt turismitaluna, tuleb ka Juu Jääb Nautse Mihklile taas.

Saksa talupoega ühe katuse all sai hiljuti valmis lihasuitsutamisruum. Äsja suitsuahjust tulnud liha said külalised ka degusteerida. Kes maitsenud, need kiitsid.

Leedri küla siirupiemandad andsid oma tooteid mekkida. Liisi Kuivjõe sõnul on talu tasapisi oma toodangut suurendamas. Nüüdseks on Orbu talu kadakasiirup saanud tuntuks üle Eestimaa.

Tiina Mai Nasvalt Tihemetsa talust pakkus osalejaile saaremaise õhtusöögi. Kohalik kala nii suitsutatult kui ka marineeritult ja keedetud tuhliga maitses suurepäraselt.

Karmen Paju sõnul on turistidest tänavu kevadel esimestena Saaremaale jõudnud hispaanlased, itaallased ja prantslased.