Jõulud ja aastavahetus südasuvel

Juba teist aastat järjest tabab mind sama saatus – võtta jõulud ja uus aasta vastu keset suurt suve. Elan Argentina pealinnas Buenos Aireses ning kodune jõulukuusk särab 35-kraadises kuumuses. Jõulud on aga minu jaoks ikka see aeg, mil tahaks hirmsasti lumiseid kadakaid, tublit sauna ja seapraadi hapukapsaga ning mis kõige olulisem – olla perega, kellest juba nii kaua eemal. Mida tähendavad jõulud aga siinses kultuuris?

Argentina on katoliiklik maa ning jõulud tähtsad pühad. Sisuliselt jõulude tähistamise traditsioon eestlaste omast palju ei erine – kõige olulisem on olla koos oma perega, vahetada kingitusi ja muidugi süüa ja juua, nii palju kui jaksu on.

Aga – seda kõike ligi 40-kraadises kuumuses ja keset suve! Just see on minu jaoks jõulutunde tekkimise iseäranis raskeks teinud – no mida ei ole, seda ei ole. Selle kõik teeb eriti kummaliseks see, et n-ö jõule tähistavad sümbolid on meilegi tuttavad, seega ripuvad tänavatel jõulutuled, käivad ringi jõuluvanakostüümis meesterahvad (kusjuures sinistes kostüümides, sest punase jõuluvanakostüümi kasutamise eest pidavat maksma) ning näha on dekoratsioone põhjapõtrade ja saanidega.

Kui küsida kohalikelt, kas nad teavad, kust see jõuluvana selle saaniga tuleb, siis pole keegi kuulnudki Soomes asuvast jõuluvana kodust ja tema põhiliseks elukohaks pakutakse millegipärast hoopis Prantsusmaad.

Jõuluroogadest rääkides ei saa üle ega ümber lihast

Liha tarbimiselt on argentiinlased maailmas esirinnas, ükski nädalavahetus ei möödu liha grillimise ehk asado’ta. Grillimisele läheb peamiselt loomaliha ja mitte ainult – söödavaks küpsetatakse lahtisel tulel ka pea kõik siseorganid, mida erilisteks delikatessideks peetakse.

Maitseainetest kasutatakse põhiliselt ainult soola ning olulisim on maitseelamuse tekitamiseks lisaks liha lõikamisele küpsetamise protsess ise, seega on tähtsaim inimene sel õhtul peale jõuluvana lihaküpsetaja ehk asador. Liha juurde käib toorsalat, mille valmistavad traditsiooniliselt naisterahvad ning lõbus jõulusööming võibki alata.

Kellel pole võimalust lahtisel tulel liha grillida, lükkab ahju täidetud pardi. Magusroaks on üks kohalikke rahvusroogasid puuviljasalat või jäätis, mida tänu sisserännanud itaallaste oskuste edasikandumisele peetakse maitsvaimaks maailmas. Kui saabub kesköö, avatakse šampused, musitatakse kõiki põsele ning jagatakse kingitusi.

Kui jõulud mööduvad pereringis söömise tähe all, siis aastavahetusel on põhirõhk pidutsemisel. Minnakse kas välja pidutsema või kogunetakse kellegi koju. Viimase variandi puhul pannakse jälle liha grillima, varutakse šampust ja tantsitakse hommikuni.

Aastavahetusel on põhirõhk pidutsemisel

Eelmisel aastal sattusin aga aastavahetusel olema väikeses ookeaniäärses linnakeses Mar del Ajó ning sain tõelise kultuurielamuse osaliseks. Linna kõige populaarsem restoran oli kahtlemata Itaalia restoran, mis oli viimse kohani reserveeritud.

Restoranipidajaks oli suur ja lärmakas itaalia perekond ning õhtu jooksul kanti ette maitsvaid roogi. Kohalike hulka päris sulanduda ei õnnestunud, sest minu erkpunane päevitus reetis kohe, et tegu on turistiga ning argentiinlased ei ole turistide suhtes just ülearu sõbralikud. Keset õhtusööki läks restoranipidajast vanahärra lavale ja hakkas ise laulma romantilisi itaalia viise.

Rahvas hullus ja tuju oli aastavahetuseks juba toredasti üles krutitud ning mis seal salata, õhtusöögi juurde käis tublisti veini ja šampust, mis serveeriti omaniku enda poolt kavala silmapilgutuse saatel. Viimastel hetkedel enne aastavahetust jagati kõigile viled, millega uut aastat tervitada, ja südaööl vallandus kõrvulukustava vilistamise saatel tõeline eufooria.

Löödi kokku šampanjaklaase ja muidugi saatis seda kohustuslik põsele musitamine, kuni kõik restoranikülastajad (ja neid oli 100 ringis) olid omavahel tuttavaks saanud. Sellele järgnes tants kuni hommikuni ja uus aasta oligi edukalt vastu võetud. Pealinnas Buenos Aireses kogunetakse keskööks hulganisti tänavatele, vaadatakse ilutulestikku ja pärast aastavahetumist jätkub pidu varaste hommikutundideni.

Niisiis – minu jõuluõhtu ja aastavahetus tähendasid sel aastal eelkõige kuuma ilma, palju liha, hulganisti sõpru-sugulasi ja lärmakat pidutsemist. Aga kõige selle vahepeal istusin arvuti taha, ühendasin end Skype’i kaudu otse Muhu kadakate vahele ja kaamera vahendusel pidasin maha veebi-aastavahetuse kodustega. Head uut aastat kõigile!

Eva Kumpas
Buenos Aires

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 27 korda, sh täna 1)