Leide vanast kokaraamatust

Leide vanast kokaraamatust

 

Kui vanasti inimesed kokaraamatuid sirvisid ja leidsid sealt retsepti siis ei pööranud nad sellele eriti tähelepanugi, sest kes siis frikadelle teha ei oska. Aga kui sellele lihamassile lisada mune juurde teist­-moodi ja seda tavaliselt suppides kasutatavat varianti „frikadell” väheke teistmoodi töödelda, võiks välja kukkuda midagi sellist:

Kanamusse koos kanaconsommee, kartulikreemi ja trühvlitega
u. 4-le

Kanaconsomme e kanapuljong
kanapoolkoibi v muid tooreid
kanalihatükke
sibulat
porgandit
juursellerit
terapipart
soola
vett

Tükelda juurikad ja pane koos kanalihaga külma veega keema. Riibu pealt tekkinud vaht. Kui puljong valmis, sõelu kana ja juurikajupid välja ning pane puljong uuesti keema. Lase puljongil veel vähemaks keeda, et saaksid tugevama maitse. Lõplik maitse anna soola ja pipraga. Kes tahab minna lihtsama vastupanuteed, võib kasutada ka kanafondi (kontsentreeritud puljongi) või kanapuljongikuubikuid.

Kanamusse

400 g kanaliha
1 munavalge
300 g koort
hakitud trühvleid või peterselli
soola
valget pipart

Kanaliha purusta hakklihamasinas, võid muidugi kasutada ka valmis kanahakkliha, aga see pole kunagi nii hea kui ise tehtud. Vahusta munavalge ja koor. Sega vahustatud koor õrnalt kanamassiga ja samamoodi munavalgevaht. Lisa hakitud trühvlid või kui trühvleid kusagilt ei saa, võid asendada nt peterselliga, et lihtsalt värvi anda. Nüüd tee kahe supilusika vahel ilusad knellid ja keeda neid soolaga maitsestatud vees u 2–3 min.

Kartulikreem

300 g kartuleid
60 g koort
2–3 spl oliiviõli
soola
valget pipart

Tee nagu ikka tavalist kartulipüreed: koorid kartulid, keedad need pehmeks, kallad keeduvee ära ja kartulid purustad. Lisad sooja koore, oliiviõli ja maitsestad. Serveerimiseks võid kasutada pritskotti, kuid võid ka lusikaga sellised ilusad kuhjad taldrikule valmis meisterdada.
Head kokkamist!

Alan Kiil

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 79 korda, sh täna 1)