Nahavabrikus grilliti lammast (2)

Nahavabrikus grilliti lammast

 

Maikuus avab kunagise nahavabriku hoones Kellamäel uksed restoran Saaremaa Maheköök, kus külastajaile pakutakse vaid mahetoodangust valmistatud roogasid ja jooke. Veel paar aastat tagasi tegutses samades ruumides toitlustus- ja lõbustusasutus Artek.

Kolmapäeva pärastlõunal valmistasid, degusteerisid ning hindasid uue restorani asutajad mahetoite ja -jooke. Samas täpsustati saali ja köögi renoveerimisplaane ning kavandati edasisi töid-tegemisi.
„Avatavas restoranis kasutame toitude valmistamiseks ainult mahetoorainet ja kõik toidulisandidki on mahedad. Biodünaamilisel põllumajandusel ja mahekokandusel on oma teatud eripära. Mahetoidu valmistamisel kehtivad kindlad reeglid. Meie kokad teavad, kuidas liha nii küpsetada, et selles säiliksid kõik vajalikud ained,” teavitas maherestorani üks käivitajaist Aivar Kallas.
OÜ Saare Ökokeskus esindaja Aivar Kallase sõnul ei saa maherestoranist idusööjate kokkusaamispaik. „Me pakume ka kosutavaid lihatoite. Hispaania aias või Armastuse terrassil juba katsetasime lambaliha grillimist. Lamba- ja veiseliha on meie menüüs raudselt olemas. Selle kõrvale saab mahesalateid, leiba ja saia. Laoriiulitel ootab serveerimist meie oma valmistatud mahe õunamahl. Samas seisab Saare Mahe moos, mis võitis hiljuti Mulgimaal Olustveres üleriigilisel võistlusel esikoha soolaste hoidiste kategoorias. Kasutame ainult mahetoiduna sertifitseeritud või tunnustatud toorainet ja valmisprodukte,” rääkis Aivar Kallas.
Sealihast on Kellamäe maheköögis loobutud, kuna mahesealiha toodetakse Eestis väga vähe.
„Sealiha võtab inimeselt energiat, veiseliha aga soojendab ja toidab. Kanaliha me ka ei kasuta, kuna mahebroilerit pole õieti saada,” teavitas Kallas.
Ka ulukiliha ei kavatse maheköögi kokad pannile või potti panna. „Ainult sel juhul saab ulukiliha mahedaks tunnustada, kui seda looma on kasvatatud aiaga piiratud alal ja seega on teada, et uluki „söögilaud” on koosnenud vaid mahesöödast,” selgitas Aivar Kallas.
Kellamäe ringteeäärne koht sobib restorani jaoks Kallase arvates suurepäraselt, kuna külastajad pääsevad kenasti autoga juurde. Parkimisplatsilgi on sõidukite ja mõne bussi jaoks piisavalt ruumi.
Juba maikuu alguses on
Maheköök valmis turismigruppe teenindama. 27. mail avatakse uksed kõigi külaliste jaoks.
OÜ-sse Saare Ökokeskus kuulub seitse liiget. Uue söögikoha käivitamisel löövad kõik usinalt kaasa. Maja perenaiseks saab Karin Allas. Tööle võetakse kokad, ettekandjad ja kelnerid.
Ökokeskuse inimeste hinnangul muutub mahetoodang Saaremaal üha nõutavamaks. Talunike hulgast lisandub mahetoodanguga tegelejaid. Saarlased koos hiidlaste ja võrulastega kuuluvad mahetootjate esiridadesse. Vaatamata sellele tuntakse maakonnas puudust mahesalatist, -kurkidest ja -tomatitest.
Restoran on avatud maist septembrini. Sügisel ja talvel tegeleb maheköök peoteeninduse ning tellitud ürituste korraldamisega. Marjade väiketöötlemiselegi on mõeldud. Toodang saadetakse loodus- ja mahepoodidesse ning pannakse tallele maheköögis kasutamiseks.
Mahedal muusikalgi on maherestoranis oma osa. Rock-
ansambleid esinema ei kutsuta.
Kuna mahedat kesvamärjukest Eestis ei toodeta, siis tuuakse maheõlu sisse välismaalt. Maheveinide peale on samuti mõeldud. Nõnda siis on loota üsna mitmekesist menüüd.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 45 korda, sh täna 1)