Jaanipäeva grilli-eri

Jaanipäeva grilli-eri

 

Seekord siis enne jaani väike grilli-eri, kus valmistame mõningaid erinevaid marinaade ja kastmeid. Kõiki neid marinaade võite katsetada nii kala kui ka linnu-, veise-, sealihaga.

Enda valmistatud marinaadidega maitsestatud liha ja kala on kindlasti maitsvamad kui poest ostetud valmis šašlõkid. Natuke vaeva näha ja tulevad ilusad jaanid.

Rosmariini- ja sidrunimarinaad
1 dl toiduõli
2 rosmariinioksakest
1 küüslauguküüs
1/2 sidrunit
soola ja valget pipart

Haki rosmariin ja küüslauk. Riivi sidrunikoor ja pressi mahl välja, sega kõik koostisosad ning maitsesta soola ja pipraga.

Jogurtimarinaad
2 dl naturaalset jogurtit
1 küüslauguküüs
oreganot, salveid
½ dl toiduõli
soola, valget pipart

Haki küüslauk, salvei ja oregano, kui kasutad värskeid ürte. Sega kõik koostisosad omavahel, maitsesta soola ja pipraga.

Meemarinaad
1 dl vedelat mett
4 spl punast veiniäädikat
1 dl toiduõli
soola,valget pipart

Sega mesi veiniäädikaga ja lisa õli. Maitsesta soola ja valge pipraga.

Punane marinaad
2 dl suhkrut
2 dl sojat
2 dl vedelat mett
2 dl ketšupit
2 küüslauguküünt
valget pipart

Sega soja suhkruga ja lisa siis ülejäänud ained.

Tomatikaste
8 ploomtomatit
1 šalottsibul
1 tšillikaun
½ dl oliivõli
2 spl fariinisuhkrut
2 spl punast veiniäädikat
½ dl valget veini
soola ja valget pipart

Lõika tomatid sektoriteks, tükelda sibul ja tšillikaun, kuumuta õlis sibul ja tšilli ja lisa tomatid. Lisa juurde fariinisuhkur ning veiniäädikas ja valge vein. Lõpuks maitsesta soola ja valge pipraga.

Ürdikreem
1 dl naturaalset creme bonjouri
1 dl hapukoort
soola ja valget pipart

Kalale
½ dl hakitud ürte (till, murulauk, salvei, oregano)

Sega kokku creme bonjouri ja hapukoorega, maitsesta soola ja pipraga.

Lihale ja linnulihale
½ dl hakitud ürte (tüümian, rosmariin, oregano)

Sega kokku creme bonjouri ja hapukoorega, maitsesta soola ja pipraga.

Salsa verde
100 g spinatit
100 g basiilikut
2–3 vart lehtpeterselli
meresoola
½ sidruni mahl
valget pipart
1–1 ½ dl oliivõli

Pane kõik ürdid köögikombaini ja püreesta, maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga.

Kaunist jaani ja head grillimist!

Alan Kiil

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 108 korda, sh täna 1)