Elu – see on vaid 10 800 porgandist koosnev kimp

Statistika näitab, et keskmine inimene sööb elu jooksul 10 000 tahvlit šokolaadi, tegeleb seksiga 4200 korda ja valab 69 liitrit pisaraid. Sellised arvud on toodud dokumentaalfilmis, mis linastus briti telekanalil.

Filmi pealkirjaga „Inimese jäljed“ (Human Footprints) näitas telekanal Channel 4. Filmi eesmärk oli teha inimese elust lühike kokkuvõte, näidata, mida tavaline inimene oma elu jooksul teeb ja millest unistab. Samuti pööratakse filmis tähelepanu sellele, millist mõju osutab inimene planeedile Maa 2 475 576 000 sekundi jooksul – täpselt nii pikk on praegu – aastal 2007 – inimese keskmine eluiga.

Äsja linastunud dokumentaalfilmis on ära toodud statistika selle kohta, kui palju keskmine inimene sööb, kulutab, kui kaua kestab ajaliselt tema armastus, kui palju ta ostab, reisib ja üldse, kui suure summa ta kogu oma elu jooksul läbi lööb. Kõik need andmed kogus kokku inglane Nick Watts – filmi autor, kellele see kummaline idee tuli pähe siis, kui ta istus ühel palaval suvepäeval pubis, õllekann ees.

“Mõtlesin omaette, millise piirini küll täituks ujumisbassein, kui sinna valada kogu see õlle kogus, mille ma elu jooksul endale sisse kaanin.”

Järgneva kahe aasta jooksul kogus Watts koos paari abimehega kõige erinevamaid statistilisi andmeid. Seejärel mõtiskles ta selle üle, kuidas kogu seda materjali teistele näitlikult esitada – statistika iseenesest on ju äärmiselt kuiv ja igav. Ja nii ta mõtleski välja dokumentaalfilmi idee.
Näiteks demonstreeritakse selle ühes lõigus muinasjutulist „Hansukese ja Gretekese maja“, mille sissekäigu juures on 10 000 šokolaaditahvlit ja enam kui 15 000 pinti (s.o 8550 liitrit) piima (filmis on kasutatud imitatsiooni veest ja pulbervärvist).

“Meie projekt paneb mõtlema, et mis juhtuks, kui me kõik need riided või selle pesupulbri ja tualettpaberi, mille me elu jooksul ära tarvitame, kusagile puu alla kokku kuhjaksime. Kui suur oleks näitlikult see leiva kogus, mille ära sööme, või kui pikk oleks elu jooksul ärajoodud kohvitasside rida?“
Nick Wattsi sõnul hämmastas filmi tegijaid kõige enam see, kui palju suitsetab statistiliselt keskmine inimene oma elu jooksul sigarette – see arv on 77 000. Siinjuures tasuks mõelda ka sellele, et aktiivseid suitsejaid on inimkonnast vaid kolmandik.

Film ise on üles ehitatud väga põnevalt. Selles läheb inimene reisima. Keskmine mähkmete arv, mida me lapsepõlves kasutame, on 3796 ja meie organism eritab nendesse keskmiselt 254 liitrit kusiainet. Film lõpeb meie raugaeaga, mil inimest tabab peagi surm, oleme ära söönud keskmiselt 10 866 porgandit, käinud keskmiselt 7163 korda vannis ja eritanud kehast gaase (teiste sõnadega peeretanud) keskmiselt 15 korda ööpäevas.

Elu jooksul sooritab keskmiselt 10 meie tuttavat enesetapu, üheksa saab surma liiklusõnnetustes ja keskmiselt üks meie tuttav hukkub tulekahju tagajärjel.

Et oma filmile reklaami teha, pani Watts Londoni kesklinnas asuvale Trafalgary väljakule välja 74 802 tassi teed – täpselt nii palju tarbib oma elu jooksul teed keskmine inglane.

Nick Watts ütles, et tema eesmärgiks oli inimesi veidi lõbustada ja kellelegi mingeid etteheiteid teha ta oma filmiga ei soovinud. Lihtsalt selline on see inimese maine elu – c’est la vie.

„Ma ei ole nn roheline ja minu eesmärgiks ei olnud luua mingit keskkonnakaitsmisega seotud didaktilist filmi, mis kutsuks inimestes esile hirmutunde. Minu peamine eesmärk oli veidi nalja teha ja kui keegi pärast selle filmi vaatamist hakkab tõepoolest oma elu üle veidi mõtisklema – ega seegi pole halb tulemus,” rääkis filmi autor Nick Watts inglise ajalehele The Independent.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 67 korda, sh täna 1)