Kommentaar

16. augusti Maaleht kirjutas, et lasteaiatasud erinevad piirkonniti kümneid kordi. Äärmuslike näidetena toodi välja Viimsi valla lasteaed, kus kuutasu on 470 krooni, lisaks 23 krooni toiduraha päevas, ning Ida-Virumaal Mäetaguse vallas asuv lasteaed Tõruke, kus kohatasu olenevalt laste vanusest on 25–35 krooni kuus ning toiduraha tuleb tervenisti valla eelarvest.

Kuidas on lood Saaremaal? Küsisime arvamust Pihtla lasteaed-algkooli juhatajalt Elna Õunpuult.

„Tore on, et riik kooliminevaid lapsi toetab. Võiks ju lasteaialapsele arvestada ka päevas 10 krooni toiduraha riigi poolt. Ülejäänud toiduraha maksaks lapsevanem. Mis puutub nn õppemaksudesse, siis on see piirkonniti tõesti väga erinev.

Maal  piirdub lastevanemate makstav õppemaks 25–80 krooniga. Linnas on see summa aga mitu korda suurem.

Pihtla lasteaed-algkooli lapsevanemad maksavad praegu kuus 25 krooni õppevahendite tasu. Lapsevanemate ettepanekul tõstame nimetatud tasu sügisest, kuid mitte rohkem kui 50 kroonini. Peale selle tuleb lapsevanemal tasuda veel toiduraha, mis on keskmiselt 10–11 krooni päev. Omavalitsus maksab toidurahale 25% lisa.

Arvestades sellega, et kõik vanemad ei ole suurepalgalised, kelle sissetulek kannatab suuri väljamakseid teha, siis õppemaks ei tohiks olla ka nii kopsakas, nagu on Viimsis (vähemalt Saaremaa olusid arvestades). Arvan, et noortel peredel on niigi laenud  maksta.“

Pihtla lasteaed-algkoolis on 2007/2008 õppeaastal vanemas rühmas (4 – 7-aastased) 19 last ja nooremas rühmas (1,3 – 4-aastased) kaheksa last. Nooremas rühmas oleks ruumi veel kuuele lapsele. Algkoolis alustab õppeaastat tänavu kolm õpilast esimeses ja kolm õpilast teises klassis, kolmandas klassis tänavu õppureid ei ole.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 42 korda, sh täna 1)