Juhtkiri: Perearst ja koduõendusteenus

Sotsiaalministeerium on viimastel aastatel välja arendanud uue tervishoiuteenuse, õendushooldusteenuse, mida on õigus saada perearsti saatekirja alusel. See eeldab perearstide ja hooldusõdede tihedat koostööd, mille efektiivsus takerdub aga teinekord omavaheliste isiklike probleemide võrku.

Õendushooldusteenus, teise nimega ka koduõendusteenus on mõeldud selleks, et aidata kodus hakkama saada neil, kes ei vaja enam haiglaravi, kuid kelle tervislik seisund ei võimalda siiski iseseisvalt toime tulla.

Nimetatud teenust osutavad koduõe koolituse läbinud õed, kliendi meditsiinilise abi vajaduse saab määrata ainult perearst. Seega peaks ideaalvariandi kohaselt arstil olema selge ülevaade kliendi seisundist ning hooldamise tulemustest. Perearst otsustab ka kliendi koduõendusteenuse lõpetamise või jätkamise vajaduse.

Paraku reaalses elus kõik nii sujuvalt ei laabu. Perearstidele on koduõendusteenusega tegelemine nende arvates pahatihti lisatöö. Teisalt kardetakse, et hooldust vajavate klientidega seoses tulevad välja perearsti töö vajakajäämised.

Nii jääbki kliendi heaolu omavahelises arveteklaarimises sootuks tahaplaanile. Perearsti ja hooldusõe vaheline konflikt, olgu see siis isiklikest probleemidest või muudest eriarvamustest tulenev, ei tohiks aga mõjutada pakutava teenuse kvaliteeti.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 47 korda, sh täna 1)