Salme jõe äärde võib kerkida muinaslinnus-muuseum

Saaremaalt pärit ajaloohuviline Johannes Tõrs kavatseb Salme valda Salme jõe äärde rajada muistse linnuse maketi, mis töötaks kui muuseum ja oleks vastukaaluks Kuressaare linnusele.

Praegu Tallinna lähedal Lagedis eesti vabadusvõitlejate muuseumit omav Johannes Tõrs ütles, et muinaslinnuse-taolise muuseumi rajamist on ta Salmele kui oma koduvalda kavandanud juba kaua aega.

„See muuseum oleks nagu vastukaaluks Kuressaare linnusele, mida ju võib ka okupatsiooni sümboliks pidada,“ rääkis Tõrs. Tema sõnul oleks kavandatava muuseumi eesmärgiks tutvustada noortele muinaseestlaste eluolu.

„Ise kujutan ette, et selles muuseumis oleksid töökojad, kus saaks näidata, kuidas Muinas-Eestis mitmesuguseid käsitöid tehti, samas saaks näidata ka meie kaugemate esivanemate riietust ja muud muinaseestlaste olmega seonduvat,“ selgitas Johannes Tõrs.

Muinaslinnus-muuseum tuleks Salme jõe äärde merest umbes 60–70 meetri kaugusele, kus kunagi võis asuda saar-laste üks paljudest linnustest. „Nii vähemalt võib Läti Henriku kroonika alusel järeldada,“ märkis Tõrs.

Küsimusele, millal peaks muinaslinnus-muuseumi idee teoks saama, ei osanud Johannes Tõrs täpset vastust anda. Kuna kõne all olev maa on eravalduses, siis tuleks Tõrsi sõnul kõigepealt lahendada maaküsimused.
Salme vallavanem Kalmer Poopuu ütles, et temal pole mõtte vastu rajada valla territooriumile muinasaegne linnus-muuseum midagi. „Ise arvan, et kui see tõepoolest ka teoks saab, siis vald muutuks turistidele atraktiivsemaks,“ märkis vallavanem.

Poopuu sõnul on aga kogu ettevõtmine esialgu alles idee tasandil. „Enne, kui midagi otsustada, tuleks ikka midagi eelnevalt ka paberile panna. Eks siis näe, mis sellest loost edasi saab,“ lausus vallavanem.

Saaremaa muuseumi teadusdirektor Olavi Pesti ütles, et on teadlik kavatsusest Salme valda muinaslinnuse makett rajada. „Minu teada on see mõte juba paar aastat vana,“ rääkis Pesti, „ja minul kui ajaloolasel pole selle vastu midagi, kuid seda juhul, kui selle loomisel ka oma ala spetsialistidega nõu peetakse.“

Tema sõnul on varasematel aegadel palju räägitud mõne Saaremaal oleva maalinna taastamisest, kuid see nõuaks liialt palju raha, kuna eelnevalt oleks vaja teha põhjalikud ja väga kallid arheoloogilised uurimised.

„Millest ma aga aru ei saa,“ jätkas Pesti, „on see, miks kavandatavat muinaslinnuse maketti Kuressaare linnusele vastandada. Ajalugu on ju ajalugu ja igasugune ajaloo eksponeerimine on alati teretulnud, olenemata sellest, kas Kuressaare linnus eksisteerib või mitte.“

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 62 korda, sh täna 1)