Töö jaoks on kaks traktorit ning mina ja mu naine

Töö jaoks on kaks traktorit ning mina ja mu naine

 

Metsa Johani talu peab Andrus 1993. aastast. Tegemist on vanavanemata taluga, kus praegu on herefordi tõugu lihaveiseid kokku 90 hinge, nagu peremees ise ütleb ja täpsustab, et herefordid olidki esimesed, kes ostetud said, aga et lihaveise n-ö käive on suhteliselt aeglane, siis peeti talus mitmeid aastaid sigu.

„Sead olid meie jaoks väga hea tuluallikas, aga täna me neid enam ei pea, sest nõudmised läksid kodus tapmise ja turustamise kohapealt nii karmiks, et ei tasunud enam ära,” selgitab Andrus.

Karjaga on aga nii, et keskeltläbi 1/3 läheb realiseerimisse. Sel kevadel müüdi kümmekond eluslooma ja kombinaati peaks tänavu minema 15 veise ringis. Andrus teeb mitut asja korraga: tegeleb turismiga, masinateenuste pakkumisega, koristustööde, rannapuhastusega. Peale selle on ta veel Saarte Jahimeeste Seltsi ja Kuressaare Laurentiuse koguduse juhatuse liige.

Kokku on tal kasutatavat pinda 280 ha, millest enamiku moodustavad karjamaad, haritavat maad on 80 ha. Põllumajanduse poolelt vaadatuna on endal ka kogu tehnika olemas, seda küla pealt laenamas käima ei pea.

Ega kogu majapidamist üksi hooldada jaksa. Kui palju inimesi tööl on?

Vastus paneb üllatama.

„Pole ühtegi ja ma arvan, et sellise talu puhul nagu meil hetkel on, polegi ühtegi töölist vaja.” Andrus selgitab, et tegu on ju peretaluga ja eelmisel aastal saadi oma jõududega hakkama. Aga kuna sel aastal on väike laps majas, tuli abiline palgata.

„Me teeme põhiliselt silo, selle jaoks on kaks traktorit ning mina ja mu naine. Ma kahe traktoriga üksi ei oska sõita.“ Seejärel vaatab peremees ajakirjanikule kavalalt otsa ja ütleb põhjuse, miks suudetakse nii hästi toime tulla: „Me majandame efektiivselt.”

Kuidas ikkagi kõike jõutakse? „See on tegelikult valikute küsimus. Kui 24 tundi on ööpäevas, siis ise reguleerid. Kui õnnestub asja kiiremini teha, siis teed kiiremini. Mõnes talus see ei õnnestugi, sest kui sul on ikka piimakari, siis kellaaeg on see, mis dikteerib. Aga meil on teisiti ja – mulle hetkel meeldib,” on Andrus enesekindel.

Turustamisega on nii, et kui varem müüdi loomi ka otse nõudlejaile, siis nüüd läheb kõik Saaremaa Lihatööstusse või siis müüakse elusloomad neile, kes alles loomapidamisega alustavad või karja suurendada tahavad.

Ülo Vevers, Kaarma vallavanem:

Lisaks talupidamisele osutab ta ka vallale teenuseid. Talvel teeb lumetõrjetöid ja suvel hooldab Mändjala puhkeranda. Lepingute sõlmimisel oleme alati kompromissi leidnud. Andrus Sepp on aktiivne ja laia silmaringiga mees.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 67 korda, sh täna 1)