Mustjalas saab näha puugipaska ja nõialuuda

Mustjalas saab näha puugipaska ja nõialuuda

 

RMK Mustjala looduskeskuses avatud seenenäitusel saavad huvilised peale tuntud söögi- ja mürgiseente näha Saaremaal kasvavaid väga omapäraseid seeni nagu puugipask, nõialuud, must pässiku ning paljusid teisi liike. Väljapanek koosneb üldse umbes 70 seeneliigist.

Ekspositsiooni koostasid looduskeskuse töötajad Eerika Salundi ja Tiina Moorats.

Eile käisid reede õhtuni avatud näitust vaatamas kohaliku lasteaia lapsed ja kooliõpilased. Kaugemad huvilised olid Inglismaalt. Täna on looduskeskuse töötajail taas üpris tihe tööpäev, kuna seletusi tuleb jagada mitme maakooli õpilasgruppidele.

Mustjala bioloogiaõpetaja Tiiu Lõhmuse sõnul on RMK looduskeskus koolile suureks abimeheks. „Meie kooli kõik klassid külastavad siinseid näitusi. See annab õpilaste bioloogiaalastele teadmistele väga palju juurde. Looduskeskusel on kooliga head suhted,“ kiitis õpetaja Lõhmus looduskeskuse töötajaid.

Keskuse matkajuhi Eerika Salundi hinnangul ei ole tänavune seeneaasta küll kiita, aga kes otsib, see leiab. Ekspositsioon on rikkalik. Söögiseente väljapanekus on kukeseente (sellel sügisel rikkalikult) kõrval esindatud ka riisikad, puravikud ja teised liigid, mida tänavu vähe leida.

Mürgiseentest pole näituse koostajad leidnud punast, valget ega rohelist kärbseseent. Limaseened, nagu puugipask, ei olegi tavaseente moodi. Vahest ainult asjatundjad tunnevad looduses selliseid seeni.

RMK Saaremaa puhkeala juhataja Anu Metsniit oli maakoolide huvist seenenäituse vastu meeldivalt üllatunud. „Linnakoolid võiksid ka Mustjala looduskeskuse seenenäitust külastada. Ega nad ju metsas ka nii tihti käi, et seal loodust tundma õppida. Siin saavad nad kohe mitme näitustega tutvuda. Väga huvitav on Leisi keskkooli õpilaste loodusfotode näitus, teisel korrusel on ravimtaimede näitus jne,“ kutsus Anu Metsniit nii õpilasi kui üldse loodushuvilisi mitmekesise väljapanekuga tutvuma.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 81 korda, sh täna 1)