Saaremaa omavalitsuste liit pole nõus bussiliinide vähendamisega

Saaremaa omavalitsuste liit pole nõus bussiliinide vähendamisega

 

Saaremaa omavalitsuste liit tahab põhjalikult üle kontrollida maakonna ühistranspordis tegutseva vedaja GoBusi väidetava kahjumi, jättes maavanema poolt pakutud liinide optimeerimise ja piletihinna tõusu esialgu kooskõlastamata.

Saaremaa omavalitsuste liidu (SOL) esimees Raimu Aardam ütles kolmapäeval pärast GoBusi 19 liini optimeerimise ettepaneku arutelu BNS-ile, et liidul puudub dokumentatsioon, mille põhjal kooskõlastus anda.

“Meil on eelnev kogemus hindade tõstmise osas ja me oleme varem teinud tugevat rehnutitööd. Täna puudus meil see dokumentatsioon täielikult,” märkis Aardam. Ta lisas, et samamoodi ei ole SOL nõus maavanema ettepanekuga tõsta maaliinidel bussipileti liinikilomeetri hind 65 sendilt 70 sendile ja pensionäridel 45 sendilt 55 sendile.

“Me pöördume maavalitsuse poole ja nimetame oma koostöökomisjoni kolm inimest, kes võtaksid kiiremas korras ette paberimajanduse ja teeksid alles seejärel omavalitsuste juhtidele selgeks, et teistmoodi tõesti enam edasi minna ei saa,” rääkis Aardam.

GoBusi teatel käib enamik liinide optimeerimise kavast nädalavahetuste ja riiklike pühade kohta, kuid ka see kava peab Aardami sõnul olema väga konkreetselt iga omavalitsusega läbi räägitud.

“Meil olid täna liininimekirjad laua peal, tegemist on liinidega, kus sõidavad õpilased. Me ei saa neid liine kinni panna,” ütles Aardam. Ta lisas, et maavanem võib otsuse langetada sõltumata SOL-i seisukohast, kuid seni on omavalitsustega alati arvestatud.
Aardam märkis ka, et liinivõrgu poolvägisi kärpimine teeb bussiliikluse tuleviku väga ebamääraseks, sest pole sugugi kindel, mis juhtub riigipoolse dotatsiooniga olukorras, kus liinikilomeetrite arv on oluliselt vähenenud.

Bussifirma GoBus Saaremaa osakonna juht Margus Männik ütles SOL-i otsust kommenteerides Oma Saarele, et kui mõni omavalitsus peab vajalikuks mõnda liini kindlasti käigus hoida (1–2 reisija pärast), siis on neil võimalus seda liini doteerida.

Bussifirma esitas liinivõrgu vähendamise ettepanekud kooskõlastatult Saare maavanemaga, kuna majandusministeerium keeldus andmast 2,5 miljonit krooni lisaraha Saare maakonna ühistranspordi käigushoidmiseks.

Majandusminister Juhan Parts ütles teisipäeval Oma Saarele, et riik ei saa aktsepteerida olukorda, kus riigihankel pakkumise teinud eraettevõte nõuab aasta keskel 60 protsenti dotatsiooni juurde. Partsi sõnul on korrektne analüüsida dotatsioonimäära ümbervaatamist järgmise aasta riigieelarve koostamisel.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 32 korda, sh täna 1)