Leide vanast kokaraamatust

Leide vanast kokaraamatust

 

Kui vanasti eemaldati suurelt elajalt neerulihad, siis tänapäeval nimetame neid veisefileedeks. Sellest veisefileest võiks teha midagi sellist. Et praele rohkem sügise hõngu anda, lisame sinna ka seeni.

Filee Rossini tsukiinirösti, küüslauguconfiti, köögiviljasauté, röstsaial hanemaksa ja seene-portveini kastmega

Puhastage veisefilee kelmetest ja andke sellele pannil värv. Asetage ahju küpsema ja küpsetage nii kaua, et seest ilus roosa jääks. Kui liiga toorest liha pelgate, võite ka täitsa valmis küpsetada.

Tsukiiniröst on nagu kartulipannkook, ainult kartuli asemel kasutame tsukiinit ehk suvikõrvitsat. Selleks võtke 4 tsukiinit ja riivige need suurel riivil. Lisage riivitud tsukiinile pisut soola ja jätke pooleks tunniks seisma, et eralduks liigne vesi. Pressige veel ülearust vett kätega sellest massist välja. Lisage kolm muna ja kolm supilusikatäit kartulijahu, maitsestage soola ja pipraga ja segage ühtlaseks massiks. Vormige sellest massist ilusad õhukesed koogid ja küpsetage võiga õrnalt pruunikaiks.

Küüslauguconfit: Pange potti pisut õli ja kuumutage seda, lisage koorimata küüslauguküüned ja kuumutage edasi. Lisage suhkrut, valget veini, loorberileht ja natuke hakitud tüümiani. Kuumutage edasi ja aeg-ajalt lisage vähehaaval valget veini. Confit on valmis siis, kui küüslauk on pehme ja koor pisut lahti löönud.

Köögiviljasauté: Lõigake porgandist ja juursellerist ilusad kuubikud. Sulatage potis pisut võid ja lisage kuubikud, maitsestage soola ja pipraga. Lisage natukesehaaval valget veini ja köögiviljapuljongit, küpsetage al dente’ks ehk jätke poolkõvaks.

Portveinikaste: Sulatage potis pisut suhkrut ja lisage sinna musti kuivatatud ploome, punast viinamarja, õuna, porgandit, juursellerit, sibulat ning kallake peale punane vein. Nii palju, et see kataks ära kõik lisatud komponendid. Keetke vein poole vähemaks ja lisage portvein. Keetke veel natuke vähemaks ja sõeluge välja kõik üleliigne. Ajage uuesti keema ja lisage juurde natuke tumedat lihafondi või -puljongit. Kui ei ole püsivust kastet paksuks keeta, siis paksendage kastmepaksendajaga.

Kuumutage kukeseeni pannil võiga, et vesi välja tuleks. Praadige seened läbi ja maitsestage soolaga. Segage seened kastmesse ja jätke ootama serveerimist.

Serveerides röstige sai ja küpsetage hanemaks. Lõigake veisefileest ilus tükk ja asetage sellele sai koos hanemaksaga.

Alan Kiil

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 30 korda, sh täna 1)