Saaremaa piimatööstus on jäänud Eesti ainsaks võitootjaks (1)

Olukorras, kus Eesti piimatööstused viivad võiks kasutatava koore kõrge hinna tõttu pulbrina välismaale, on Saaremaa piimatööstus jäänud pea ainsana Eesti kaubandusvõrku võid tootma.

Saaremaa piimatööstuse esindaja ütles Postimees.ee-le, et kõigile kaupluste kettidele on juba teatatud, et nad ei suuda nii palju võid toota, kui tellitakse. Ühtlasi rõhutas ettevõte, et järgmisest nädalast kallineb juba ainuüksi või hulgimüügi hind krooni võrra, kuid pole veel teada, kui kalliks kujuneb võipaki hind kauplustes.

„Viimaste kuude müüginumbritest on näha, et või nõudlus Eesti kaubanduses on tugevasti tõusnud ja täna ei jõua me kõiki tellimusi enam täita, sest meile ei jätku toorainet,“ rääkis Saaremaa piimatööstuse juht Andi Saagpakk.

Saagpakk selgitas, et tööstus saab toota võid täpselt nii palju, kui juustu valmistamisest koort üle jääb. Võitoodang on jäänud samaks, küll aga turustatakse kogu või praegu väikepakkides, varem pakiti pool toodangust 20-kilostesse kastidesse ja turustati toiduainetetööstustele.

Saagpaku sõnul üritab tööstus jagada tellimused proportsionaalselt, Saaremaal otseselt eelist ei ole, kuid siin ei ole ka erilist võibuumi.

Küsimusele, kas Saaremaa piimatööstus on praegu või sees, vastas Saagpakk, et või sees on need tööstused, kes toodavad pulbrit. „Pulbri hind on Euroopas kordasid kõrgem, kui oli varem. Samuti on head ajad tulnud piimatootjale.“

Piimandusasjatundjate sõnul tuleb või Eesti kauplustesse tagasi varem või hiljem, ent siis juba märksa kõrgema hinnaga.

Viimastel nädalatel ei ole paljudes Eesti kauplustes enam Eesti võid müügil olnud, sest võiks kasutatav koor viiakse parema hinna saamise eesmärgil pulbrina välismaale, ühtlasi lõpetasid mõned tootjad mitmeks nädalaks üldse või valmistamise.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 50 korda, sh täna 1)