Linnuturismi areng Saaremaal takerdub giidide puuduse taha

Linnuturismi areng Saaremaal takerdub giidide puuduse taha

 

Saaremaa on olnud linnuhuviliste sihtpunkt juba aastaid. Mandril on taolise suunitlusega turismiteenus edukalt käima lükatud. Üht-teist tehakse ka Saaremaal. Kohalike turismi ja looduse asjatundjate sõnul linnuvaat-lusturismiga aga suurt kala ei püüa, kuna puuduvad vastavad oma ala tundvad giidid.

Saaremaal linnuvaatlusreise korraldava reisibüroo Mere juhatuse liikme Angela Nairise sõnul on tegu väga spetsiifilise alaga, millele on lisaks kindlale auditooriumile raske leida ka oskajaid juhendajaid. „Eestis ei ole tõelisi spetsialiste nii palju, kes reisil kaasas saaksid olla ja õigeid kohti teaksid. Neid on väga vähe ja lisaks on probleem ka keeleoskus. Inglise keelega veel saab hakkama, aga saksakeelseid spetsialiste pole, see aga tähendab, et lisaks spetsialistile peab kaasas olema veel giid/tõlk, mis tõstab aga paketi hinda,” rääkis Nairis.

Tema kinnitusel on reisibüroo Mere koostanud linnuvaatlusi sisaldava Eestit ja Saaremaad hõlmava reisipaketi, mis on jõudnud partnerite kaudu ka Saksamaa ühte suuremasse loodureise tutvustavasse kataloogi. Vaatamata sellele arvab Nairis, et linnuturism jääb ikkagi nišitooteks, mitte ei muutu mass-toodanguks.

Sõrve linnuvaatlusjaamas töötava Mati Martinsoni sõnul oleks taolisele tootele turgu küll, just välisriikides, näiteks Inglismaal, Saksamaal. Kuid ka Martinsoni kinnitusel jääb asi eelkõige giidide puuduse taha. „Kui on umbes nädalane reis, kust võtta siis kaasa inglise keelt rääkiv inimene, kellel oleks aega päevast päeva nendega jännata. Meil käivad inimesed tööl kõik, ei ole aega hooajaliselt – kevadel, sügisel – turistidega tegeleda. Kõigil on omad tegemised, ka muud hobid,” rääkis Martinson, kelle sõnul on Saaremaal mõni ettevõtja linnuvaatlus-retkedele ka mõelnud, kuid Martinsoni meelest ei ole see turismitoode, mille saaks käima panna ühe päevaga.

Saaremaast rääkides arvas Martinson, et üle Eesti toimuvate reiside hinna ajab kõrgeks just Saaremaale tulek. Samas tõdeb staažikas linnuvaatleja, et mandril on paljud liigid pareminigi kättesaadavad kui Saaremaal ja linnuvaatlejaid huvitab eelkõige erinevate liikide vaatlemine. Mati Martinsoni hinnangul on Saaremaal aga üks atraktiivsemaid sääraseid vaatepilte just lindude ränne ja kogunemine Sõrve sääre tippu.

Kuressaare turismiinfo spetsialisti Karmen Paju sõnul ei ole kohalikust infopunktist linnuvaatlustega seotud infot eriti küsimas käidud. Paju arvates on linnuvaatleja siiski erihuvidega külastaja, keda on turistide üldises hulgas väga vähe. „Kindlasti on linnuvaatlusturismi arendamine oluline, aga see ei anna alust Eestit sihtriigina linnuturismimaaks nimetada. Niisugune lähenemine võib spetsiifiliste toodete ja teenuste puudumisel põhjustada pigem negatiivse külastuselamuse,” lausus Karmen Paju.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 82 korda, sh täna 1)