Leisis õpitakse haruldasi pille ja vanu käsitööoskusi

Leisis õpitakse haruldasi pille ja vanu käsitööoskusi

 

Nädalavahetusel olid Leisi keskkoolis külas sõbrad Põhja-Eestist. Seltsing Padise Kannel koosneb ligi 20 liikmest, kes on ise väikesed arhailised kandled valmistanud ja neid üheskoos ka mängimas käivad.

Pooled seltsingu liikmed tegidki nüüd rahvamuusika õpetaja Helle Suurlahe juhtimisel ringreisi ja jõudsid uute oskuste jahil ka Leisi kanti. Leisi VäRKS pakkus kallitele külalistele seekord saaremaist värvilist villa ja kedervarrega ketramise õpetust. Õhtul Karja pagariäri lihaleiba ja kringlit sööma minnes olid külalised juba pontsakad lõngavihid valmis saanud. Et Padise Kandle liikmed lausa abielupaaridena ketrusmeeskondi olid moodustanud, tegi lõngad eriti unikaalseks.

Padise Kandle rahvale olid seltsiks rõõmsad käsitöönaised Ratlast, Pärsamalt ja Koiklast ja muidugi Leisist, kes vastavalt soovile siis kas oma möödunud aastal valminud kanneldele kottisid viltisid või ketramist meelde tuletasid.

Külalised olid Leisi külakostiks kaasa toonud ka väikese kandlekontserdi ja kutsusid saarlasi võistumängule. Mart Aardam, Irja Aardam ja Tiina Oks näitasidki ka meie parimat stiili!

Aga Leisi kooli kolmandal korrusel asub nüüdsest veel üks oluline põhjus, miks oli tarvis kauged sõbrad soolaleivalegi kutsuda. Siin avati nädalavahetusel “ametlikult” kingituste ja õnnesoovidega Leisi keskkooli uhiuus pilliklass. Kunagisest katusealusest toru- ja laoruumist on saanud armas sõbraliku interjööriga ruum, kus lastele pillimängu õpetada. Seda on maitsekalt kaunistada aidanud proua Metsamaa.

Leisi valla toetus Leisi keskkooli huvihariduse ja rahvamuusika õpetamise edendamisele on olnud igati põhjendatud. Kas teadsite, et paljude teiste tuntud rahvapillide seas saab ainsana kogu Eestis just Leisi keskkoolis õppida haruldasi pille nagu moldpill ja hiiu kannel?

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 79 korda, sh täna 1)