Juhtkiri: Muhulased ei ole karjäärihimulised (1)

Juhtkiri: Muhulased ei ole karjäärihimulised

 

Juba ligi aasta on muhulaste meeli ärevil hoidnud kavandatav karjäär Koguvas, otse Muhumaa kõige ulatuslikuma Natura 2000 võrgustiku ala keskmes. Ümberkaudsed mäletavad veel nõukaajal avatud karjääri ning teavad, mille vastu sõdivad.

Eelkõige on kohalikud mures oma elukvaliteedi ning Muhumaa puutumatu looduse pärast. Unustada ei tohi ka turismi, millest on saanud kõige tähtsam sissetulekuallikas Muhu elanikkonnale. Tolm, müra ja suured veokid ei ole kindlasti see, mida Muhumaale kaugelt otsima tullakse.

Saarte teedevalitsuse juhataja on öelnud, et muhulased kaitsevad nii kõvasti keskkonda, et ise enam elada ei saagi. “Kas te ei arva, et Muhu miljöö on palju rohkem väärt kui need killustikukoormad?” küsitakse vastu Koguva külaseltsi juhatuse kirjas.

Meil aga tekib küsimus, miks üldse võeti plaani karjääri avamine piirkonnas, mille kuulumine Natura alade alla ning eelmise karjääri mõju ümbritsevale oli teada?

Ning kas ja kui palju vallavalitsuse otsusest üldse sõltub – teedevalitsus on riigiasutus, vabariigi valitsusel on aga õigus vallavolikogu otsust muuta ja vastav luba siiski väljastada.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 32 korda, sh täna 1)