Saarlased Piia ja Priidu pole Aafrikast veel lahkunud

Saarlased Piia ja Priidu pole Aafrikast veel lahkunud

 

Läinud aasta kevad-suvel Saaremaa keskosas raadiosaatjatega varustatud must-toonekurepaar liigub visalt kodusaare suunas. Nende tagasirände ohtlikumad etapid seisavad veel ees.

Piia ja Priidu tagasirännet Saaremaale satelliidi vahendusel jälgiv ornitoloog Urmas Sellis ütles, et neljapäevaõhtuse seisuga oli Priidu endiselt Sudaani põhjaosas Niiluse ääres, tema kaasa Piia oli aga jõudnud Egiptuses Punase mere äärde.

“Priidu rände kohta laekunud andmed näitasid, et neljapäeva õhtul asus lind Põhja-Sudaanis, täpsemalt kohas, kus Niiluse jõgi teeb suurema kaare,” rääkis ta. “Piia oli aga jõudnud Punase mere äärde ja asus täpselt samas kohas, kus läänevirulane Raivo (tegemist Lääne-Viru maakonnas raadiosaatjaga varustatud must-toonekurega, kes sel aastal talvitus Keenias – toim) viibis kolm päeva tagasi.”

Urmas Sellis täpsustas, et kaks päeva tagasi asus Piia Egiptuse tuntud kuurortlinna Hurghada läheduses.

Piia ja Priidu tagasirände ohtlikumad etapid on veel ees, sest lindudel tuleb läbida maailma üks suurimaid kriisikoldeid – Lähis-Ida. Urmas Sellise sõnul hukkus läinud aasta oktoobri lõpus selles piirkonnas, täpsemalt Iisraeli-Liibanoni piiri lähedal, Jõgevamaalt pärit must-toonekurg Tooni.
“Tooni surma täpne põhjus on praegu veel teadmata, kuid meie Iisraeli kolleegid oletavad, et kuna tegu on relvakonflikti alaga, siis võis keegi linnu lihtsalt maha lasta,” lausus Sellis. Ta lisas, et Iisraeli linnuteadlaste arvates tulistati Toonit aprillis just Liibanonis ja nad on lubanud, et kui olukord vähegi võimaldab, lähevad nad otsima Tooni külge kinnitatud GPS-saatjat.
Urmas Sellis ütles veel, et ühe GPS-saatja hind on praeguse kursi järgi umbes 52 000 krooni. “Kui lind hukkub, siis võime kindlaks teha tema hukkumise asukoha, kuid saatja jääb enamasti kadunuks,” märkis ta.

Tagasirännet Aafrikast Saaremaale alustas Kesk-Aafrika Vabariigis talvitunud Priidu 5. märtsil, Sudaanis talvitunud Piia aga 7. märtsil. Linnud varustati saatjatega läinud aasta suvel Hakjala kandis. Piia ja Priidu projekti toetavad Riiklik Looduskaitsekeskus ja Keskkonnainvesteeringute Keskus.
Järgmised andmed Saaremaa must-toonekurgede tagasirände kohta võetakse esmaspäeval.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 30 korda, sh täna 1)