Killuke vene kultuuri naistepäeval

Naistepäeval oli Kuressaare kultuurikeskuses võimalus osa saada killukesest vene traditsioonilisest kultuurist ehk rahvalauludest. Saarlastele esines rahvalaulukoor Sudaruški Vjatšeslav Tulubjevi juhatusel ja rahvalaulude tänapäevaselt töödeldud variante mängis rahvapilliorkester Russki Suvenir (juh Ljubov Galahhova).

Tallinnast saabunud Sudaruški ei ole kaugeltki koor, kes seisab lauldes jäigalt paigal, oh ei. Paarkümmend Vene rahvarõivastes naist ilmestavad oma laulmist lavalise liikumisega, muutes laulud tajutavamateks.

Eesti publik ei ole alati kõige vastuvõtlikum, kuid Sudaruški suutis kuulajad-vaatajad kaasa elama ja isegi laulma panna. Tõsi, see juhtus küll alles siis, kui vene koor otsustas eesti keelt proovida Uustulndi tekste lauldes. Kui koori dirigent Tulubjev hiljem päris, kuidas venelase eesti keeles laulmine ka kõlas, et kas oli arusaadav, siis pidin talle tunnistama, et muidugi, vastasel juhul poleks ju rahvas saalis nii kaasa elanud.

Pealinna Pae gümnaasiumi vene rahvapilliorkestrile Russki Suvenir on antud I kategooria õpilasorkestrite  ja -ansamblite üleriigilisel konkurss-festivalil, nad on tuntud nii koduvabariigis kui ka väljaspool seda. Saarlastele esitasid nad küllalt lustakaid pillilugusid, mis kõik olid sisuliselt vene heliloojate loomingu töötlused.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 50 korda, sh täna 1)