Saaremaa parim näitetrupp 17. miniteatripäevadel oli Krevera

Saaremaa parim näitetrupp 17. miniteatripäevadel oli Krevera

 

15.–17. märtsini toimusid Saaremaa ühisgümnaasiumis juba 17. korda Saaremaa miniteatripäevad, sel aastal oli festivali üldteemaks “Lapsepõlv on lahe aeg”. Peakorraldaja Rita Ilves hindas tänavused miniteatripäevad täielikult kordaläinuks.

“Hästi läks, väga hästi,” sõnas Ilves ning lisas, et ühtegi suurt apsakat kolme päeva jooksul ei juhtunud. Samuti hindas peakorraldaja küllaltki kõrgelt saarlaste endi taset. “Saarlased on alati olnud konkurentsivõimelised,” kiitis Ilves, märkides, et saare trupid on kõikide teistega põhimõtteliselt võrdsel tasemel. Sama kehtib Ilvese sõnul ka paljude üksiketlejate kohta.

Peakorraldaja lausus ühe trupi juhendajaga nõustudes ja teda parafraseerides: “Väga rõõmustav on see, et aastatega on eesti keele kasutamine laval tunduvalt paranenud.” Eelmiste aastatega võrreldes on Rita Ilvese sõnul näha edasiminekut ka tehnilise poole pealt – see käib nii juhendajate kui ka näitlejate kohta.

Sel aastal käsitlesid väga paljud trupid peakorraldaja sõnul seksi- ja erootikateemat. “See on selline mittetahtlik kontrast ürituse väljakuulutatud üldteemale “Lapsepõlv on lahe aeg” – loomulikult ei määra ega sätesta üldteema ühegi näidendi teemat ju, see lihtsalt kukkus nii välja,” rääkis Ilves ning lisas, et saarlasi iseloomustavad üldiselt natukene teised teemad kui mandri omi. “Kui mandrilt tulnud truppidel keerleb põhiteema morbiidsuse, surma ja narkootikumide ümber, siis saarlasi see nii väga ei puuduta,” lausus Ilves, lisades, et on ka oma trupi ettevalmistamisel kuulnud korduvalt lauset “ärme mingit noortepärast probleemi mängi”.

Seekordse žürii esimees, Ugala teatri nõukogu esimees, teatrikriitik ja lavastaja Jaak Allik hindas miniteatripäevi kõrgelt. “Tore nagu alati – kooli (SÜG) vaimsus ja korralduse tase on vapustavad,” sõnas Allik ning lisas, et pole eelnevatel aastatel nii mõnusat õhkkonda kogenud.

Selleaastase festivali juures pidas Allik kõige erilisemaks näitlejate taset. “Meie žüriis pidime valima parima mees- ja naissoost näitleja – 4 auhinda, 11 näitlemisoskusega poissi ja tüdrukut kandideerimas,” ütles žürii esimees, lisades, et samas muutub näitlejate tase iga aastaga ühtlasemaks.

Saarlaste näitetruppide taset kiitis Allik heaks. “Parima Saaremaa näitetrupi tiitli võttis Krevera, samuti oli see trupp ka üks kolmest laureaadist – nii et täiesti tipus,” sõnas Allik. Ta lisas, et tähelepanu pälvis ka Kuressaare gümnaasiumi etendus “Narride narritamine”.

Grand prix’ võitja Tallinna huvikeskuse Kullo teatrikooli jaoks jätkus Jaak Allikul vaid kiidusõnu. “Sinna kuulusid ka parima mees- ja naisnäitleja tiitli saanud ja ka näidend ise oli väga huvitav,” sõnas Allik, toonitades, et noored mängisid näidendi väga ilusasti välja. “Nelja põlvkonna naiste lugu, etendati olukorda, kus 16-aastane tüdruk oli jäänud rasedaks ning seda probleemi käsitlesid näidendi jooksul reaalsuses samas vanuses tüdrukud,” võttis Allik grand prix’ võitnud etenduse kokku.

Kullo teatrikooli võiduka etenduse “Tüdrukud” lavastaja Virko Annuse (kes pälvis ka parima lavastaja tiitli) sõnul oli auhind üllatus. “Etendus läks paremini käima kui proovides – meie jaoks sündis seal laval pisikene ime,” sõnas Annus. Näidendi kohta ütles lavastaja: “Traditsioonilist perekonda – ema, isa ja lapsed – ei ole enam praeguse aja noorte jaoks ammu olemas. Kui nelja põlvkonna naised toetavad üksteist ja saavad hakkama kõikide hädade ja muredega, samuti seisavad üksteise kõrval rõõmudes – see on tegelikult perekond”.

Kullo teatrikool sai peale grand prix’ ka parima lavastaja, parima meesnäitleja ja parima naisnäitleja preemia ning ühe näitleja eripreemia.

Miniteatripäevadest pikemalt laupäevases Oma Saares

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 62 korda, sh täna 1)