Noored baskid tutvustavad oma maa kultuuri Leisi keskkoolis

Noored baskid tutvustavad oma maa kultuuri Leisi keskkoolis

 

Euroopa Noorte kultuurivahetusprojekti raames jõudsid esmaspäeval Eestisse 16 õpilast Baskimaalt, kes tulid nädalaks tutvuma eesti kultuuriga ja eestlastele tutvustama baski kultuuri.

Projekti ühe eestvedaja Mart Aardami sõnul on tegu Euroopa Ühenduse võimaldatud noortevahetusprogrammiga. “Me tõime Euroopa Noorte projekti kaudu Baskimaalt 16 õpilast siia tutvuma meie kultuuriga – õpetame neile meie rahvuslikke kombeid ja nemad õpetavad meile omi,” sõnas Aardam, mainides, et projekt sai tegelikult alguse eelmisel aastal. “Seda hakati organiseerima eelmise aasta kevadel, kuid vahepeal jäi see seisma, sest projekti jaoks ei saadud vajalikku toetust,” selgitas Aardam ja lisas, et tehtud sai uus ja natukene sisukam projekt.

Aardami sõnul on baskidele koostatud nädalakava sisutihe. “Me proovime neile võimalikult palju eestlasi ja Eestimaad tutvustada, see ongi kogu mõte,” sõnas Aardam. Ta lisas, et suure tõenäosusega lähevad Leisi keskkooli õpilased nüüd sügisel külla Baskimaale.

Projektiga seotud õpilase Tiit Põlluääre sõnul ei olegi eestlased ja baskid niivõrd erinevad. “Suurim erinevus, mis siiani välja on tulnud, on seotud toitumisega,” sõnas Põlluäär, arvates, et üldjoontes on noored enam-vähem sarnased igal pool. “Eks nad (baski noored) söövad kõike, aga on lihtsalt igapäevaselt harjunud natukene teistmoodi toituma kui meie,” selgitas Põlluäär.

Teine projektiga tihedalt seotud õpilane Anu Oks rääkis Oma Saarele, et baskide jaoks koostatud nädalakava sisaldab kõikvõimalikke üritusi. “Me õpime tundma nii nende rahvatantse, mille jaoks on korraldatud eraldi tantsuõhtu neljapäeval, kui ka keelt ja kultuuri,” selgitas Oks, öeldes, et vastastikuse õppimise ja õpetamise tulemusena saavad teineteisest rohkem teada mõlemad pooled. Lõbusaima seigana tõi Anu Oks näite esmaspäevast, mis veedeti Viljandis ning mille käigus külastati jäähalli. “Baskide jaoks oli see esimene kord näha jääd sellises vormis – me oleme nendega jõudnud korraldada lumesõda ja kõike, neile see väga meeldib,” lausus Oks.

Nädalakavasse kuuluvad muuhulgas nii Kuressaare päev, mil käidi linnuses ja tutvuti linnaga, kui ka Leisi, Muhu ja Saaremaa päev.
Kolm Baskimaalt saabunud 16 õpilasest, Joane, Jel Sabin ja Eneko kinnitasid kui ühest suust, et eestlased on üldjoontes üpris sõbralikud inimesed, samuti meeldib neile siinne loodus. Küsimusele, mis on siiani (kolmapäeva õhtuni) eredaim mälestus, vastasid kõik kolm, et uisutamine Viljandi jäähallis. Kogemust kirjeldades leidsid külalised üksmeele: “Uisutamine oli valus.”

Külma kliima üle baskid ei kurtnud. “Eks see on harjumatu, aga me saame hakkama,” kõlas vastus küsimusele, kuidas nad kliimaerinevustega kohanevad.

Baskimaa on kiilukujuline maa Lääne-Püreneedes Prantsusmaa ja Hispaania vahel. Baske on umbes kolm miljonit ja nad elavad seitsmes piirkonnas: neli piirkonda lõunas, Hispaania territooriumil, moodustavad Lõuna-Baskimaa ning kolm piirkonda kirdes, Prantsusmaa territooriumil, moodustavad Põhja-Baskimaa.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 46 korda, sh täna 1)