Saaremaa Rahvateater vahetab juhti

Saaremaa Rahvateater vahetab juhti

 

Saaremaa Rahvateatri liikmed valisid läinud nädalal üldkoosolekul uue juhatuse. Senine juht Tiina Luks taandas end juhatuse tegevusest.

“Minu põhitöö ei võimalda rahvateatri juhtimisega nii palju ja nii hästi tegeleda, kui ma seda tahaksin,” sõnas Luks, kelle hinnangul ei ole siiski põhjendatud levinud arvamus, nagu oleks rahvateater hääbumise äärel.
“Inimeste elud teevad vahel kiiremaid pöördeid, kui me arvame ja plaanida oskame. Nii on läinud ka paari eelmise juhatuse liikmega. Sellisel puhul on õiglane tagasi astuda ja lasta uued inimesed toimetama,” ei näinud senine teatrijuht paanikaks põhjust.

Uut juhti veel ei ole

Uus juhatus valiti senise viieliikmelise asemel kolmeliikmeline: Liivi Väli, Lea Kuldsepp ja Ellen Teemus. Neist viimase sõnul on teatri uuest juhist veel vara rääkida.

“Me saame juhatusega kokku 27. märtsil ja siis otsustame juhtimise küsimuse,” teavitas Ellen Teemus. Üks võimalik lahendus on, et teatrit juhitakse ühiselt. Taolise ettepaneku tegi üldkoosolekul Lea Kuldsepp. “Küllap me teeme nn kolmikjuhtimise,” kinnitas ka Teemus. “Igaüks hakkab vastutama ühe kindla valdkonna eest. Me ei ole seda veel päriselt niimoodi kokku leppinud, aga selline variant on olemas, jah.” Tema nägemuse kohaselt vastutaks üks liige rahvateatri korraldusliku, teine rahalise ja kolmas lavastusliku poole eest.

Teise juhatuse liikme Lea Kuldsepa sõnul on võimaliku uue töökorralduse põhimõte see, et kõigil juhatuse liikmeil on õigus otsustada ja seega ka kõik vastutavad.

Olulised noortestuudio ja koostöö

Ellen Teemuse arvates tuleb tuleviku seisukohast kindlasti panustada noortestuudiosse ja koostöösse teiste teatritegijatega. “Minu isiklik nägemus on, et rahvateatril oleks noortestuudio, ja et meil oleks ikka ka lavastajaid,” rääkis Teemus. “Kui me näitlejatega tuleme toime, siis lavastajatega jääme kindlasti hätta.” Teiste teatritegijate all pidas Teemus silmas näiteks Saare Vene Seltsi ning nii Saaremaal kui Eestis tegutsevaid harrastajate truppe.

Samas tõdes vastne juhatuse liige, et kutselisi lavastajaid, keda rahvateatrisse lavastama kutsuda, on meil siin piisavalt, kui nad vaid kutse vastu võtavad. “Linnateatriski on ju omad lavastajad olemas,” sõnas Teemus, kes on varasemalt olnud pikaaegne rahvateatri kunstiline juht.
Koostöö on peamine märksõna ka Lea Kuldsepa arvates. “Ehk ongi rahvateater seni olnud liialt kapseldunud omasse vormi ning traditsioonidesse.

Aeg on aga muutunud ja ajaga tuleb paraku kaasas käia. Ja et tänapäeval ellu jääda, on vajalik igasugune koostöö,” kinnitas Kuldsepp. “Loomulikult ei saa seejuures unustada, et Saaremaa Rahvateater on siiski 30 aastat olnud Saaremaal ainuke teater.”

Et Saaremaa Rahvateatri aeg ümber oleks, seda Kuldsepp ei arva. “Meie 34-st liikmest oli üldkoosolekul kohal 20. Seegi on märk, et hoolitakse,” ütles ta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 55 korda, sh täna 1)