Saaremaal on plaanis luua reservpäästerühm (2)

Lääne-Eesti päästekeskuse Saaremaa päästeosakonna juhi Margus Lindmäe initsiatiivil on plaanis Saare maakonda Harjumaa eeskujul luua vabatahtlik reservpäästerühm – koolitatud seltskond tegusaid inimesi, kes on võimelised appi tulema maastikutulekahjude, inimeste otsingute ning õlireostuste puhul. Samuti vajatakse vabatahtlike abi ennetustöös ning suuremate õnnetuste puhul ka staabi- ja logistikatöös.

“Praegu on olemas paar inimest, kes on asja vastu huvi üles näidanud,” ütles Lindmäe, kes loodab, et lähema aasta jooksul koonduvad päästjate abilised ka Saaremaal. “Ise ma sellesse seltskonda ei peaks kuuluma, sest olen professionaalne päästja ning väljas nagunii,” nentis Lindmäe.

Vabatahtliku reservpäästerühma projektijuht Taavi Aasma ütles Oma Saarele, et praegu on toimiv rühm olemas Tallinnas ja Harjumaal, kus on sada liiget, poolsada on praegu saamas esmast väljaõpet. “Inimesi on meil väga erinevatelt elualadelt – on kapteneid, aga ka müügi- ja firmajuhte,” märkis ta, lisades, et tegemist on väga vahva ja ühtekuuluva seltskonnaga, kes veedavad koos puhkust, käivad matkadel ning on isegi plaani võtnud nüüd oma bändi teha.

“Enne reservpäästjaks saamist tuleb läbida 40-tunnine tuletõrje baasteadmiste ja 16-tunnine esmaabi koolitus,” tutvustas Aasma. Mingeid füüsilisi katseid reservpäästjatele ei korraldata, läbida tuleb vaid vestlus. “Peamine on inimese soov ja tahe,” kinnitas ta.

Aasma sõnul järgneb sellele otsingu- ja varingukoolitus, õppida saab aga ka õlireostuse likvideerimist, kriisipsühholoogiat ja kriisijuhtimist.
Lindmäe lisas, et kui kellelgi on tekkinud huvi hakata reservpäästjaks, võiks ühendust võtta Saaremaa päästeosakonnaga. “Lähemal ajal on meil plaanis juba esimesed huvilised ka kokku kutsuda,” lubas Saaremaa päästjate juht. Reservpäästerühma loomine on praegu päevakorral ka Tartus.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 49 korda, sh täna 1)