Kuressaares avati pildinäitus looduslikest pühapaikadest

Kuressaares avati pildinäitus looduslikest pühapaikadest

 

Eile avati Kuressaare kultuurikeskuses fotonäitus “Eestimaa looduslikud pühapaigad”. Välja on pandud ligi 50 fotot, millest enamik on Maavalla Koja vanema Ahto Kaasiku pildistatud. Pildid koos allkirjadega tutvustavad Saaremaa ja Muhumaa ajaloolisi pühapaiku, nendega seotud pärimust, tavasid ja pühapaikade säilimisega seotud muresid.

“Inimesed arvavad, et pühakohad on kaugest minevikust, aga nad on ju ikka meie kõrval ja näituse eesmärk on tuua nad uuesti päevakorda,” rääkis näituse avamisel korraldaja Elo Liiv, kes on Maausuliste Saarepealse Koja liige, lisades, et näitus valmis ja täienes kahe aasta jooksul. Liiv loodab, et teavitades kohalikke omavalitsusi, saab need pühad paigad ka nende abil kaardistada.

Ka Maausuliste Saarepealse Koja vanem Juhan Veel loodab, et näitus elustab natuke tegevust Saaremaal ja märkis, et pühapaikade pildistamise ja näituse korraldamisega on ära tehtud suur ja tänuväärne töö.

“Maausuliste Saarepealse Koja koostatud näitus püüab anda väikse panuse meie ühise kultuuripärandi olulise osa tutvustamiseks,” ütles kõige rohkem pühapaiku pildistanud Ahto Kaasik, märkides, et kuigi ilma looduslike pühapaikadeta poleks me põlisrahvas, ei tea eestlased hiitest ja nendega seotud tavadest kuigi palju.

“Hiied, pühad kivid, allikad, puud ja teised ajaloolised looduslikud pühapaigad on nii maarahva vaimse kui ka asise põliskultuuri hoidjad, sest nendega on meie rahvuslik identiteet, meie juured kõige vahetumalt seotud,” lausus Kaasik.

Pühapaikade pildinäitus jääb avatuks 27. aprillini.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 38 korda, sh täna 1)