Maakondliku Liivide etluskonkursi võitis gümnasist Marian Heinat

Maakondliku Liivide etluskonkursi võitis gümnasist Marian Heinat

 

Eile võistlesid Saaremaa ühisgümnaasiumi saalis 5. kuni 12. klassi õpilased 18. maakondlikul Juhan ja Jakob Liivi etluskonkursil. Peapreemia läks SÜG-i õpilasele Marian Heinatile.

“Sel aastal erineb võistlus eelnenuist selle poolest, et kui alati on esitatud üks Juhan või Jakob Liivi luuletus ja teine Liivi preemia saanud autorilt, siis sel aastal tuleb vendade Liivide luuletuse asemel esitada proosakatkend,” ütles konkursi korraldaja õpetaja Rita Ilves.

“Vabariigis toimub see konkurss juba 20 aastat, seega oleme meie kaks aastat maas. Aga kõik need 18 aastat on saarlased olnud vabariigis väga edukad. Meile on tulnud neli peapreemiat: võitnud on need praegused näitlejad Velvo Väli, Ott Aardam, Lee Trei ja Helena Pihel, kes õpib tantsimist. Eripreemiaid on toodud kümnete kaupa, sest ühelgi aastal ei ole saarlased võistluselt tagasi tulnud tühjade kätega,” oli Ilves põhjusega uhke noorte saarlaste saavutuste üle.

Žürii koosseisus Ott Aardam (Viljandi Ugala näitleja ja lavastaja ja 1997. aastal vabariikliku Liivi-konkursi peapreemia laureaat), Piret Rauk (Kuressaare linnateatri direktor ja näitleja), Käthe Pihlak (teatriteadlane), Vaido Luks (harrastusnäitleja) ja Marili Pärtel (Tartu ülikooli semiootikatudeng) tõstis esile grand prix’ võitja ühtlaselt tugevat taset mõlema teksti esitamisel ja teksti valdamist nappide vahenditega. “Marian sai väga hästi aru kõigest, millest ta räägib, ning see tunnetus kandus edasi ka saali,” iseloomustas Ott Aardam Marian Heinati esinemist.

Juba 18. korda Saaremaal toimunud Liivide etluskonkursil osales 18 õpilast viiest koolist. “Tase oli vahepeal täitsa ühtlane,” sõnas Vaido Luks ja lisas juurde, et grand prix’ võitja tuli žüriiliikmete otsustest selgelt välja.

“Ärge võtke Liivi nii, et tema tekstidega peab ainult teatud moel ümber käima. Tema loomingus on ka väga vaimukaid asju. See ei pea olema selline ugri-mugri asi, et 12 sahka taga ja tuleb väga raskelt,” rääkis Piret Rauk lastele, et ka sellist klassikut nagu Juhan Liiv ei tasu võtta ülearu tõsiselt, sest tema meelest on Liivi tekstid kogu pühalikkusele vaatamata väga naljakad.

Marian Heinat sõidab Saaremaad esindama Juhan ja Jakob Liivile ning Juhan Liivi luuleauhinna laureaatidele keskendatud koolinoorte etlusvõistluse lõppvoorule Liivi muuseumi Alatskivil 19. aprillil.

Võistluse võitjat autasustatakse Juhan Liivi luulekoguga “Sinuga ja sinuta”, mille on nahka köitnud kunstnik Ülle Paap, ning ta saab kutse osaleda Juhan Liivi 144. sünniaastapäeva tähistamisel ja Juhan Liivi 30. luuleauhinna kätteandmise tseremoonial, mis toimub Alatskivil 30. aprillil.

Grand prix – Marian Heinat (SÜG, juh Rita Ilves).

Kolm laureaati: Liisa Saaremäel (SÜG, juh Rita Ilves), Maria Pihlak (SÜG, juh Rita Ilves), Laura Oolup (Kuressaare gümnaasium, juh Eve Tuisk).

Viis eripreemiat: Marii Metsmaa (Kihelkonna PK, juh Anu Liik), Ermo Loik (Orissaare gümnaasium, juh Maret Aardam), Sander Aavik (OG, juh Maret Aardam), Kaimar Nuut (KG, juh Eve Tuisk), Priidu Aardam (SÜG, juh Rita Ilves).

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 294 korda, sh täna 1)