Roolõikajatel sooja talve tõttu rasked ajad (1)

Roolõikajatel sooja talve tõttu rasked ajad

 

Möödunud soe, tuuline ja sademeterohke talv mõjus pärssivalt roovarujatele, kes suutsid jää puudumisel veest lõigata vaid poole planeeritud kogusest. See tõstab omakorda roo ja populaarsete rookatuste hinda.

“Lõigatud roo maht on ligi kaks korda väiksem kui heal rooaas-tal,” nentis roolõikamise ja rookatuste ehitamisega tegeleva OÜ Tansar EF juht Mart Tamm. “Jää pealt lõigates ongi jõudlus ju umbes kaks korda suurem kui veest lõigates.”

Võimalikult halb ilm

Kui normaaltingimustes lõigatakse roogu kas jää pealt või siis madalast veest, siis sel aastal olid tingimused ideaalist kaugel.

“Kuna jääd ei tekkinud või oli jää liialt nõrk, ei saanud sügavama veega ja pehmema pinnasega aladelt roogu üldse lõigata või seda välja vedada,” rääkis Tamm, lisades, et lisakulu, sealhulgas ka ajakulu põhjustasid ka niiske ilm ja vihmasadu, mistõttu ei saanud roogu kohe pakkida, vaid see pidi enne kuivama.

Samuti rooga tegeleva osaühingu Muhro juht Mihkel Ling ütles, et rohkem kui soe talv, mõjutasid roo lõikamise mahu vähenemist kõrge veetase ja tugev tuul. Lingu sõnul said nad koguda parimal juhul poole plaanitust.

Hinnad tõusevad

Säärane talv, mis viimaste aastate jooksul pole mitte esmakordne, tõstab omakorda ka roo ja rookatuste hinda. Seda kinnitasid kõik Oma Saarega vestelnud asjatundjad.

Siim Sooster Rooexpert OÜ-st ütles, et rookatuse ruutmeetri hind on juba praegu, võrreldes eelmise aastaga tõusnud ligi 15%, makstes praegu keskmiselt 750 krooni. Soosteri sõnul on oma osa hinnatõusus muidugi tekkival defitsiidil, aga ka üleüldisel tööjõu ja töövahendite kallinemisel.

Mihkel Lingu sõnul võib hinnatõus ees oodata just aasta teises pooles, kui varud hakkavad otsa saama. “Ei oskagi öelda, kust peaks puuduva materjali võtma,” lausus Ling.

Mart Tamme sõnul võib kohapeal roo hind küll tõusta, kuid maailmaturu hinda siinne kehv talv ei mõjuta, kuna Eesti on ikkagi väga väike rooeksportija võrreldes näiteks Poola, Ungari ja Ukrainaga.

Samas ei ole rookatuste ehitajatel tööpuudust karta, kuna pakkumisi on rohkem, kui teha jõutakse. Siim Soosteri sõnul ei ole nende pikaajalise tegutsemise jooksul tulnud ette veel ühtegi mõõnaperioodi. “Pakkumisi on rohkem, kui teha jõuame,” viitas Sooster rookatuste jätkuvale populaarsusele.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 98 korda, sh täna 1)