Aprill oli Sõrves õhusoojuselt ajaloo kolmas

Aprill oli Sõrves õhusoojuselt ajaloo kolmas

 

Kui märtsi lõpus kostitas ilmataat meid veel tiheda lumesajuga, siis aprilli lõpus võisid julgemad varjulistes kohtades juba päikesevanne võtta. Vilsandil oli maksimaalne õhutemperatuur mullusest koguni 11 kraadi kõrgem. Sõrve kandi soojad ilmad hõivasid koguni kolmanda koha Sõrve kauaaegses ilmavaatluse edetabelis.

Aprillis võis tunda juba tõelisi kevade märke. Aiad olid lilli täis, puud panid kuu lõpu viimaste päevadega selga täisrohelise rüü. Isegi tänavakastmisauto aeti linnas garaažist välja. Soojade ilmade tolmused tänavad vajasid kastmist.

Soojus tuli kuu lõpus

Jätkuvalt näitavad selleaastased ilmad normist tunduvalt soojemat ilma. Külli Loodla EMHI-st ütles Oma Saarele, et aprillikuu keskmine õhutemperatuur oli 5,5 kraadi Sõrves ja 6 kraadi Vilsandil.

Normtemperatuur on 2,7 termomeetri plusspügalat. Selle aasta aprillikuu paigutus pikas vaatlusreas kolmandale kohale. Alates 1901. aastast olemasolevate andmete põhjal on Sõrves seni olnud kõige soojem 1990. a aprill, mil keskmine oli kraadi võrra kõrgem.

Vilsandi asetus oma keskmisega 4.–5. kohale. Kõige soojem oli kaheksa aastat tagasi, kui keskmine ulatus 7 kraadi piirimaile. Tähelepanuväärne on ka fakt, et minimaalne õhusoojus Vilsandil enam alla nulli ei langenud. Sõrves oli kohati siiski veel ühe miinuskraadi ümber õhukülma. 1929. aastal oli näiteks kuu keskmine miinustes nii Sõrves kui ka Vilsandil. Nii külma aprilli pole hiljem enam olnud.

Soojemates päevadest rääkides tasub ära märkida 29. aprilli Vilsandi 21,4-kraadine õhusoojus, samal ajal kui eelmisel aastal näitas termomeeter kõige kuumemal päeval vaid 10,6 kraadi sooja. Sõrves oli kõige soojem samuti samal päeval, kui elavhõbedasammas termomeetris ronis 14,1 kraadi peale.

Kõik aprillikuu temperatuurinäitajad on kõvasti soojemad kui seda oli jürikuu aasta tagasi.

Vähe päikest ja palju vihma

Kuigi ilm oli soojem kui mullu, jätkus päikest meile vähem. Vilsandil oli päikest näha 210 tundi, mis ületab napilt küll normi, kuid jääb pea kolme ööpäeva jagu eelmisele aastale alla. Paremad ei olnud lood Sõrves, kus päikest oli 188 tundi, mis eelmise aastaga võrreldes on 88 tundi vähem.

Vihma seevastu jätkus mõlemasse mõõtmispaika. Sadas rohkem nii normist kui ka eelmise aasta kogusest. Sõrves tuli vett taevast alla
44-mm, normist 16-mm rohkem, mis tähendas sajuseimat aprillikuud pärast 1999. aastat. Vilsandi sai sama palju, 29-mm-se normi juures kostitati saareelanikke 45-mm veehulgaga. Vilsandil sadas viimati rohkem 2006. a, kui sademetehulk küündis 57-mm-ni.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 26 korda, sh täna 1)