Lahtede vahelt korjati eile 778 kilo prügi

Lahtede vahelt korjati eile 778 kilo prügi

 

Täna alanud Saare- ja mandrimeeste matškohtumine haugipüügis nimetusega Saaremaa vs. Lost Continent tõi juba eile Saaremaale 30–40 võistlustel osalejat, kes otsustasid ära koristada lahtede vahel oleva kalameeste poolt tekitatud prügi. Kokku viidi eile prügimäele 778 kilo prahti.

Eilse kalameeste prügikogumise koordinaator Aivar Sõrm ütles, et kohal oli ligi 40 inimest, veidi üle poole kohalikud ning ülejäänud mandrilt.

“Mõtlesime, et kuna tegemist on looduskaitseala ääres oleva maastikuga, kuhu kevadeti kogunevad kalamehed kui laulupeole, siis oleks kalameeste asi see maa ka korda teha,” sõnas ta. Sõrme sõnul ei oodanud koristajad, et seda prahti nii palju tuleb – kokku umbes 70 prügikotti ja 778 kilo.

Koos teiste kalameestega eile prügikoristusel osalenud keskkonnaminister Jaanus Tamkivi ütles, et pilt on masendav: “See on piinlik, mida inimesed suudavad korraldada,” tõdes Tamkivi, lisades, et talle tundub, et osal kalameestel, kes kraavi ääres püüdmas käivad, on mõistust vähem kui kaladel.

Seda, et tänase kampaaniaga Eestimaa päris puhtaks saab, Tamkivi eile ei uskunud. “Kui vaadata, mis on kaardistamisega seoses välja tulnud, on pilt ikka päris kole, ma ei uskunud, et Eestis nii palju ebaseaduslikke prügimägesid on,” sõnas minister, kes peab kõige olulisemaks suhtumise kujundamist.

“Võidakse ju arvata, et keskkonnainspektsioon peab olema see institutsioon, kes asjad paika paneb ning prügi metsa alla viijad üles leiab, pole ju ka õige, me ei saa ju inspektoreid lõputult palju tööle võtta,” rääkis Tamkivi, kelle sõnul peaks ka prügimajanduses toimima samasugune naabrivalve kui see on inimeste isikliku varanduse – korterite ja autode puhul.

“Kõik need, kes panevad oma auto peale prügikotid, et need kuhugi metsa alla poetada, on ju kellegi naabrid,” imestas Tamkivi, lisades et kummaline on see, et neist prügipoetajatest ei tea aga pärast keegi mitte midagi.

Küsimusele, mida ütleks ta inimesele, kes paneb auto pagasnikusse koti ja sõidab metsa äärde, ei osanud Tamkivi viisakat vastust leida: “Nii pahasti, kui ütelda tahaks, ma öelda ei saa,” nentis ta. “See inimene, kes nii käitub, võiks koos oma prügiga ise metsa jääda,” arvas ta.

Tamkivi arvas, et ainus asi, mis sellistele inimestele mõjuda võiks, on hirm. “Meil on praegugi võimalik ebaseaduslikku kohta prügi viijale teha kuni 18 000 krooni trahvi. Kui inimene vahele jääb, peaks tast ka ajalehes kirjutama, ehk siis on valus ja mõjub,” oli minister resoluutne.

Täna on Tamkivi koos Saare maavalitsuse ametnikega prügikoristusel Kihelkonna vallas ning pärast lõunat loodab ühineda ka haugipüüdmise võistlejatega.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 35 korda, sh täna 1)