Prantsusmaal eksponeeritakse saarlaste mälestusi

Aprillikuu viimasel päeval avati Britannia põhjarannikul Saint-Thélo küla linamuuseumis (Maison des Toiles) ja Saint-Brieuc’ linna kunsti- ja ajaloomuuseumis tekstiilikunstnik Keret Altpere bretoonide ja saarlaste mälestusi üheks siduvat kaht näitust, mõlemad pealkirjaga “Estonie-France – Je ne me souviens de rien”.

On üsna keerukas tulla teisest kultuurikeskkonnast puhta lehena tundmatusse maapiirkonda, kuid inimesed võtsid mind üllatavalt kiiresti omaks ja usaldasid mulle oma mälestusi. Lisaks kogusin kangaid Mõisakülast Saare-maalt, kust on pärit mu juured. Ühendasin bretoonidelt ja saarlastelt saadud materjalid kokku tööks, mis saab osaks Saint-Thélo linamuuseumi kogudest,” ütles avamise järel Altpere.

Residentuuri jooksul valmis Altperel dokumentaaltekstiil, mis koondab endas St. Thélo ja Saare maakonna Mõisaküla elanike mälestusi, seob endas tekstiili ja heli. Inimesed usaldasid kunstnikule väga isiklike ja oluliste mälestustega seotud tekstiile nagu nabanööri kaitsnud marlitükk, esimene mängukaru, kaugete esivane-mate töö- või kirikuriided, lapseootusega seotud riide-esemeid, kadunuid meenutavaid kangatükke jms.

Näitus Saint-Thélo linamuuseumis jääb avatuks 15. maini.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 43 korda, sh täna 1)