Vastukaja: “Vandaalid lõhkusid Karja surnuaias riste ja hauakive” (2)

On võõrastav teada saada Karja vana kalmistu järjekordsest rüüstamisest. Kohalike kõrval puhkavad siin oma viimast und ka kaugemalt tulnud rahvavalgustajad nagu Friedrich Wilhelm Willmann – Eesti esimeste ilmalike ja õpetlike raamatute kirjutaja.

Peale kirikuõpetajate on siia sängitatud teisi ärksama vaimuga inimesi, kes omal ajal tegid siinkandis palju ära hariduse ja kultuurielu edendamisel.

On ikka veel inimesi, kes ei hooli esivanemate mälestusest ja hauarahust, hävitades seega ka Karja kihelkonna ajalugu. Need, kes 1970. aastate algul lõhkusid seal riste ja hauakive, on jõudnud nüüd vanemasse meheikka ja tunnevad selle teo eest süümepiinu elu lõpuni. Kuidas on seekordsete rüüstajatega?

Teie lehes 29. aprillil 2008. a ilmunud rüüstamist käsitlevas artiklis on segi läinud Karja vana ja vanim, varakeskaegne 13.–14. saj pärinev kalmistu. Viimase territooriumile on rajatud Karja mõisakompleks. Kõne all olevale Karja vanale kalmistule tehti viimased matmised 1950. aastatel.

Arvi Truu

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 63 korda, sh täna 1)