Juhtkiri: Anonüümne pätt (3)

Juhtkiri: Anonüümne pätt

 

Päevast päeva kuuleme väärtegude toimepanijatest ja vahelejääjate karistamisest rahatrahvi või arestiga. Edasi peaks eksinut tabama kaaskodanike hukkamõist ja avalikkuse suurem tähelepanu. Sellel oleks ilmselgelt kasvatuslik mõju, eriti esmakordselt seadusega pahuksisse läinu puhul. Aga seadused keelavad väärteo toimepanija nime ja talle määratud karistuse suurust avalikustada isegi siis, kui otsus on jõustunud.

Me kaitseme pätte saladuselooriga. Justiitsministeeriumist saadud kommentaari kohaselt ei kuulu nimede avalikustamine ehk süüdlase avalik häbistamine lubatud karistusliikide hulka.

Et purjus autojuhi nimi ja talle määratud karistus avalikuks võiks saada, tuleks seadusi muuta. Paraku ei ole seaduseandja selles osas mingit initsiatiivi üles näidanud. Miks kaitseb seadus neid, kellest hiljem võivad saada kriminaalkurjategijad?

Kriminaalasjade kohta salastamisnõuded kummalisel kombel enam ei kehti. Avalikustamine käib juba ammu enne süüdimõistmist. Ent äkki tekitame salastamisega kriminaalkurjategijatele hoopis järelkasvu…

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 40 korda, sh täna 1)