Pöördumine: Kõigile saarlastele!

Saaremaa – tükike maad meres,
soe paik südames

Maailmas ei leidu paika, kus poleks saarlasi või nende järeltulijaid. Saarlasi võib leida Kanadast ja Austraaliast, Obinitsast ja Hiiumaalt. On neidki, kelle esivanemad on küll saartelt, kuid side kodusaarega on pikaks ajaks katkenud.

Nüüd on võimalus kinnitada oma seotust saareliste juurtega ja külastada taas kodupaiku. Seoses Eesti Vabariigi 90. aastapäevaga toimub Kuressaare 12. merepäevade raames 1.–3. augustil 2008 ülemaailmne saarlaste kokkutulek “Tagasi saarlaseks!”.

Vabariigi juubeliaasta augustikuu on pühendatud väliseestlusele ja see annab erilise põhjuse kutsuda saarlasi tagasi oma põliskoju igast ilmanurgast. Põhjuseid äraminekuks andis elu ise – kes läksid kunagi sõja jalust, keda pillutas mööda maailma laiali karm saatus, kes otsisid hiljem paremaid jahimaid.

Teretulnud on saarlased nii lähedalt kui kaugelt, nii Mandri-Eestist kui ookeani tagant. Oodatud on kõik, kelle juured ulatuvad saarte mulda ja kes peavad end hingelt saarlaseks. Mõistagi on peol aukohal kodusaarlased, kes annavadki saartele oma näo 21. sajandi alguses.

Selleks et säiliks majandustegevus saartel ja oleks, kellega saarelist omapära säilitada, on vaja inimeste uut tulekut saartele, on vaja õppinud spetsialiste ja haritud professionaale. Kokkutulek on hea võimalus tutvuda elu- ja tegevusvõimalustega saartel, külastada oma esiisade sünnikohta, tervitada lähedasi, tugevdada sidemeid oma suguvõsaga.

Päevade jooksul otsime ühiselt võimalusi saarte elu edendamiseks, meenutame kaassaarlasi ja tunneme rõõmu Kuressaare ja Saaremaa õnnestumiste üle.

Kokkutuleku raames saab osaleda: 
– konverentsil “Kodusaar kutsub”; 
– saarlaste rongkäigus; 
– esineda vabalaval, laulda külg-külje kõrval suures saarlaste ühendkooris; 
– võtta mõõtu maa- ja meremängudes, osaleda spordivõistlustel jne.
Kõrvale ei tohiks jääda ka leili viskamise võistlusest.

Saarlaste ametlik kohtumispaik on merepäevade Kuldse Lesta Körts.

Täpsemat infot saab www.merepaevad.ee .

Kõik ulgusaarlaste tervitused, õnnitlused ja etteasted on väga oodatud!
Kellel on soovi üles astuda konverentsil, palume teada anda Mika Männikule (mika@saare.ee , tel. 45 20 510, 53 337 194). Majutuse ja transpordi asjus saab infot Kuressaare turismiinfokeskusest www.visitestonia.com ja e-meili aadressilt turism@kuressaare.ee .

Suurejoonelise ettevõtmise eesotsas seisavad Kuressaare merepäevade toimkond koos Saare maavalitsuse ja Kuressaare linnavalitsusega.

Teretulemast koju!
Taaskohtumiseni
Kuressaares ja Saaremaal!

Toomas Kasemaa,
Saare maavanem

Urve Tiidus,
Kuressaare linnapea

Villu Veski,
korraldava toimkonna juht

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 34 korda, sh täna 1)