Admiral Cowani koduks sai Kuressaare

Admiral Cowani koduks sai Kuressaare

 

Eesti mereväe miinijahtija Admiral Cowanile kinnitati eile Roomassaare sadamas Kuressaare linna vapp, tõendamaks linna ja laeva omavahelisi sõprussidemeid.

“On tore, kui üks laev saab endale kodu,” tõdes Admiral Cowani komandör vanemleitnant Johan-Elias Seljamaa eilsel pidulikul vastuvõtutseremoonial. Miinijahtija jaoks oli see esimene kord Roomassaare sadamat väisata.

Nüüdsest peaks laev selle tee kiilu alla võtma vähemalt kord aastas. Enne seekordset siiatulekut oli Admiral Cowan viinud alates esmaspäevast läbi õppusi merel.

Sõpruslepingu allakirjutamise ja vapilt katte tõmbamise järel ütles Eesti mereväe ülem mereväekapten Igor Schvede, et tal on hea meel, et Admiral Cowani sõpruslinnaks saab Kuressaare, kuna Saaremaad ja Eesti mereväge seovad juba ammused suhted. Kuressaare linnapea Urve Tiidus märkis samuti, et Kuressaare on merelinn, mistõttu on tal hea meel, et linna vapp Admiral Cowanile kinnitatakse.

Eesti mereväe ühe uusima, Sandown tüüpi miinijahtija komandör Seljamaa sõnul hakkab vapp olema laeval sadamates seistes, et tutvustada seeläbi Kuressaaret. Merel olles laev vappi ei kanna. Varasemalt Ühendatud Kuningriigi mereväe teenistuses olnud laev kandis toona Inglismaa ühe väikese küla Sandowni vappi.

Komandör Seljamaa sõnul oli meeskonna rõõm suur, kui kuuldi, et mitmete linnade seast valiti välja just Kuressaare. “See on igati hea valik,” sõnas komandör.

Admiral Cowanil teenib Seljamaa sõnul 37 meest, kellest neli on saarlased.
Alles eelmise aasta lõpus teenistusvalmiduse saanud Admiral Cowan on üks kolmest Eesti mereväe poolt ostetud miinijahtijast. Uuemad on veel sama tüüpi Sakala ja teenistusse tulev Ugala-nimeline miinijahtija. Admiral Cowan on teenistuses alates möödunud aasta septembrist.

Kas Admiral Cowanil hakatakse eelmise vapilaeva Sulevi eeskujul välja andma ka oma stipendiumi, komandör veel öelda ei osanud. Tema sõnul tuleb asja arutada Kuressaare linnavalitsusega, kuid stipendiumi idee on väga hea.

Kuressaare rahvas saab laevaga tutvuda täna kella 13–17. See on üks esimesi võimalusi üldse, kus avalikkusel on võimalus Admiral Cowani pardal laevaga tutvuda.

Pühapäeval peab laeva meeskond sõpruskohtumise jalgpallis Kuressaare Gümnaasiumiga.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 91 korda, sh täna 1)