Juhtkiri: Mälestame kõiki ohvreid (2)

Juhtkiri: Mälestame kõiki ohvreid

 

Memento idee rajada Kuressaare kesklinna mälestusmärk kõikidele Saare maakonnast küüditatutele väärib lugupidamist ja austust. On ju ajalooline mälu see, millel rajaneb meie identiteet ning milleta ei saa me kasvatada oma lapsi õigete väärtushinnangute najal.

Ometigi kerkib esmapilgul nii ilusa ja ülla idee taustal küsimus: aga teised, need, kes mõrvati kas siis sakslase või venelase poolt? Või kes jäid põgenemise hinnaga küll ellu, kuid pidid jätma oma kodu ja kõik selle, mis oli neile kallis?

Ajalooratta kulgu ümber pöörata pole meie võimuses. Kuid ehk leiaksime lõpuks endas nii palju suuremeelsust ning teeksime mälestusmärgi kõigile neile, kes kannatasid kas siis kommunismi või fašismi ohvritena. Olid nad ju kõik meie kaasmaalased, meie esiemad ja -isad.

Aga võib-olla tasuks üle vaadata juba olemasolevad mälestusmärgid ja ausambad, millest nii mõnedki on vajunud unustusehõlma. Ehk ei olegi uusi vaja…

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 36 korda, sh täna 1)