On ilmunud Metropoolia uus number

Eesti apostlik-õigeusu kiriku häälekandja Metropoolia esilehtedel on metropoliit Stefanuse paasaläkitus ja pikem kirjutis paasasalasusest: “Oleme kindlad, et surm, mis meie eest salasuslikul kombel ära on võidetud, ei oota meid ees, vaid on juba selja taga.” Paasasalasust saab aga kogeda ainult kirikus.

Arhidiakon Justinus kirjutab pikemalt EAÕK vaimulike kokkutulekust Tuhalaanes, kus muuhulgas räägiti EAÕK piiskoppide (Tartu ja Saare-Pärnu) valimisest ja kirikukalendri ühtlustamisest. Siis on võimalus tähistada sarnaselt Euroopa ja Ameerika õigeusu kirikuga liikumatuid (kindlal kuupäeval tähistatavaid) pühasid uue ehk Gregoriuse kalendri järgi ja liikuvaid (Issanda Ülestõusmine ja sellega seonduvad pühad) vana ehk Juliuse kalendri järgi. See ühtlustaks pühade pidamist meie väikeses kirikus.

Veel antakse teada, et 15. märtsil pühitseti Tartu piiskopkonda uus preester isa Miikael (Margus) Raissaar, kes hakkab hooldama kogudusi Mulgi- ja Valgamaal.

Preester Sakarias Leppik tutvustab kiriku välisuudiseid: Euroopa Komisjoni president väisas Konstantinoopoli oikumeenilist patriarhi; ülevaated Jeruusalemma, Aleksandria ja Georgia (Gruusia) patriarhaatide tegemistest jm.

Sama vaimuliku sulest on ka ilmunud reflektsioon vaimuliku ametist, kus ta lahkab teemasid “Preester ja ligimene” ning “Preester ja aujärg”.
Usuõpetuslike küsimuste all tutvustab preester Tihhon Tammes, kuidas vaimulikult õnnistust võtta ja mis on selle teoloogiline sisu.

Toimetaja Madis Kolk tutvustab pikemalt märtsis Eestit külastanud Kreeka Eelkäija Ristija Johannese kloostri õdesid ja Saaremaa tulevase nunnakloostriga seonduvat. Igumenja Theodekti ja nunn Theofili pidasid ka Eestis mitu teoloogilist loengut. Saaremaa juurtega õe Theofili loeng “Munklus – valgus idast” on Metropoolias ka kenasti täies mahus avaldatud. Õed aitavad alates sellest aastast Eesti apostlik-õigeusu kirikul üles ehitada kloostrit Ööriku külas.

Noorteleht tutvustab Eesti õigeusu noorteliidu uut juhti isa Justinust ja sekretär Teele Altmäe räägib lähituleviku plaanidest.

Metropooliat on võimalik saada õigeusu kirikutest või preestrite käest.

Head lugemist!

Andreas Põld

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 81 korda, sh täna 1)