Kevadine tuisutorm Valjalas

Kevadine tuisutorm Valjalas

 

Laupäeval võis Valjala rahvamajas osa saada ühe kunsti ja kultuuriantropoloogia magistritöö omanäolisest praktilisest osast. Lihtsamalt öeldes: Eesti Kunstiakadeemia tudeng Astra Mõistlik esitles Valjala rahvariiete ainetel koostatud sügis/talv 2008/2009 kollektsiooni Burgaa.

“Olen õppinud rõivaste konstrueerimist ja modelleerimist,” rääkis Valjala vallast pärit üliõpilane Astra Mõistlik. Kuna ta praegu õpib Kunstiakadeemias kunsti ja kultuuriantropoloogiat, siis tahtis ta varemõpitut siduda praeguse erialaga. “Kollektsioonis on kasutatud Valjala rahvakunsti geomeetrilisi kujundeid,” sõnas Mõistlik ja lisas, et lõpuks tuli tal välja täiesti Valjala-põhine kogu, sest ise ta on Valjalast, modellid Valjalast ning ka esitlus oli Valjalas.

“Siin majas ei olegi varem sellist üritust korraldatud,” ütles Valjala kultuurijuht Viktor Martel ja lisas, et ka rahvariide motiivid on need, mis hoiavad meie kultuuri elusana.

Moešõus osales Valjala vallavanem Kaido Kaasik. “Vallavanem oli ise väga huvitatud šõus osalemisest, sest ta tahtis saada endale mantlit, mis oleks Valjala stilisatsioonidega,” rääkis kultuuriantropoloogia tudeng sellest, et vallajuhti ei olnud üldse raske šõusse kaasata.

“Geomeetrilised ühendid olid võetud ühelt Valjala rahvariidevöölt, värvid aga naiste seeliku alumistelt triipudelt,” tutvustas Mõistlik kollektsiooni. “Rahvariide lõigetel on väga inspireeriv plisseeritud seelik, mis tõi minu töösse palju voldikesi.” Halli värvuse ning mustrite, kroogete ja voltide virrvarri kasutamine peaks kuidagi iseloomustama põhjamaist sügist ja talve. Kollektsiooni nimigi on Burgaa ehk teisisõnu – tuisutorm.

“Ma naudin ilu ja mood kui selline on eelkõige minu huvi. Kuna ma ise hindan tootes väga head materjali, korralikku õmblemist, istuvust ja armsaid kiikse, siis see saigi minu eesmärgiks. Arvan, et lõpptulemus seda kõike pakkuski,” jäi Astra Mõistlik ise oma šõuga rahule.

“Kuna praktiline osa (magistritööst – E. K.) oli mul päris suur, siis teoreetilise tahan kasvatada selle juurde. Seega on ka kirjalik osa väga Valjalal põhinev,” selgitas Mõistlik oma koolitöö olemust. Ta lisas, et magistritöö esitlusega sai ta väga tugeva projektijuhikoolituse, sest organiseerisid nad seda üritust kahekesi koos S Studio omaniku Siret Kaljuveega. Enne Mõistliku kollektsiooni esitlust näitas Kuressaare pood S Studio oma poes müügil olevaid vabaaja riietust ja lõpukleite.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 113 korda, sh täna 1)