Erametsaomanikel avanes võimalus uueks taotluseks

Esmakordselt võtab erametsakeskus metsaomanikelt vastu avaldusi taotlemaks toetusi Natura 2000 erametsamaadele.

Toetuse eesmärk on kaasa aidata Natura 2000 era-metsamaa säästvale kasutusele, kompenseerides metsaomanikele Natura 2000 metsaalade majandamisest saamata jäänud tulu. Eelmisel nädalal said saarlased Saaremaa keskkonnateenistuses oma taotlusi esitada erametsakeskuse projektispetsialistile Triin Suurele.

“Kahjuks ei esitanud taotlusi kõik metsaomanikud. Kuigi erametsakeskuse kodulehel internetis on informatsioon üleval, pole paljudel vanematel inimestel, kellel internetiühendus puudub, võimalust sellega tutvuda,” arvas taotluse esitanud Leo Filippov Salmelt.

Piirkondlik metsanduse spetsialist Urmas Lambot ütles, et taotluste esitajate hulgas oli kõige rohkem Lümanda ja Kihelkonna valla erametsaomanikke. “Vaatamata sellele, et meie piirkonna metsaomanikud päris aktiivselt reageerisid, oleks võinud taotlejaid rohkemgi olla. Inimesed kardavad liigset asjaajamist, paberimäärimist,” märkis Lambot.

Kogenud metsamehe Urmas Lamboti hinnangul kompenseerib Natura 2000 toetus mingil määral metsaomaniku saamata tulu. “Tegevustoetusi on ju igasuguseid, aga Natura 2000 alal on tegevust piiratud. Lageraie on näiteks üldse keelatud,” tõi Urmas Lambot näite.

OÜ Reta Puit omanik ja metsakasvataja Rein Kirst pidas uut toetust metsaomanike jaoks tänuväärseks. Samas ütles teenekas metsaspetsialist, et erametsaomanike hulgaski on ta näinud seinast-seina suhtumist. “Mõnigi heal elujärjel olev inimene, kes ise elab mandrimaal ja kelle mets on Saaremaal, ei tunne oma siinse vara vastu huvi,” rääkis Rein Kirst.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 78 korda, sh täna 1)