Saaremaa inspektor kontrollis Taanis tursapüüki

Keskkonnainspektsiooni Saaremaa büroo vaneminspektor Margus Lasn käis Taanis tursapüügilaevu kontrollimas.

“Selline ühisreid õpetab kümme korda rohkem kui laua taga tehtud koolitus,” tõdes hiljuti Bornholmilt naasnud Lasn, lisades, et nende ühisreidi jälgis ka Saksa telekanal RTL. Kontroll toimus paralleelselt maal ja merel, ning eelnevalt läbisid inspektorid Taani poole korraldatud koolituse.

“Kokku kontrollisime viie päeva jooksul 13 laeva. Olid mõned väiksed märkused, aga mitte midagi tõsist,” rääkis Lasn, kinnitades, et üldine pilt Saaremaa laevade osas oli kena. Kuid olid ka mõned kaptenid, kes ei olnud Euroopa Liidu määrustest midagi kuulnudki ning kelle laeva pardal olid valed püünised.

“Seekord päästis see, et kala polnud pardal,” selgitas Lasn, kelle sõnul võib sellise eksimuse eest, kui on keelatud püügivahend pardal, määrata 70 000 Taani krooni rahatrahvi.

Lasna sõnul on Taanis kord üsna karm, näitena tõi ta ka selle, et mereinspektor ei tohi ise olla Bornholmi saarelt, seda selleks, et vältida korruptsiooni. Samal põhjusel kontrollijad ka vahetuvad. Lasn hakkab enda sõnul ühisreididel osalema mõned korrad aastas.

“Saaremaa tursapüügi laevu saan ma kontrollida oma arvutis reaalajas,” märkis Lasn, lisades, et aastast 2009 tulevad elektroonilised püügipäevikud, kuhu kapten paneb kirja kõik kalapüüki puudutava.
Euroopa Liidu vastuvõetud määrus kehtestab Läänemere tursavarude kava ja nende varude püügi kava.

Selle määruse raames teostatakse Läänemerel tursaühisinspekteerimist ehk ühiskontrolli, millest võtavad osa kõik riigid, kellel on õigus turska püüda. Euroopa Liidu määrused on kõikide riikide jaoks ühised ning neid kuidagi pehmendada ei saa, küll aga võib iga liikmesriik oma riigis kasutusele võtta veel karmimad meetmed. Seda on teinud näiteks Taani ja Saksamaa. Riigid on karmistanud tursapüüki puudutavaid reegleid seetõttu, et Läänemere tursavarud hakkavad otsa sama.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 94 korda, sh täna 1)