Läänemere saarte koostöövõrgustik õpib Saaremaa kogemustestki (1)

Läänemere saarte koostöövõrgustik õpib Saaremaa kogemustestki

 

Bornholmi, Gotlandi, Hiiumaa, Rügeni, Saaremaa, Ahvenamaa ja Ölandi esindajad pidasid eile Georg Ots Spa Hotellis konverentsi “Kuidas ühildada sotsiaal-majanduslikku arengut ja keskkonnakaitset”.

Konverentsil tõdeti, et riiklikud huvid ja kohaliku omavalitsuse arendamine ei pruugi alati kooskõlas olla. Arendustegevuses tuleb igal ajal ja kõikjal arvestada looduse iseärasustega. Ettekandjate räägitule toetudes pingutatakse arendustegevuses mõnelgi pool nõudmistega üle. Pärast aastatepikkusi vaidlusi ja kohtuistungeid leitakse tihti koostöövõimalus ning selle üle tasub vaid rõõmustada.

“Kõigil B7 eesistujatel on võimalik välja töötada oma programm, oma teemad, millele eesistumisaasta jooksul keskenduda. Kuna sotsiaalmajandusliku arengu ja keskkonnakaitse ühildamise võimalikkus on pidevalt päevakorral, siis pidasime vajalikuks tuua seitsme saare esindajad Kuressaarde just selle üle mõtteid vahetama,” rääkis Saare maavanema nõunik ja B7 juhatuse esimees 2008 Anu Vares.

Konverentsi moderaator Villu Vatsfeld tõdes pärast diskussioone, et arutelud olid elavad ja kõiki osalejaid puudutavad.

“Tegelikult koorus keskkonnateemadest välja see, et inimesed teavad sellest temaatikast vähe. Kui söandataks rohkem küsida ja uurida, siis jõutakse kergemini ka keskkonnasõbralikumate lahendusteni. Lektor Kaur Lassi sõnavõtt tõi välja tõsiasja, et Eesti on oma arenguagaruses muutnud asjaajamise liiga keeruliseks.

Ta tõi näiteks Rootsi, kus planeeringuprotsess on palju lihtsam. Tihtipeale ei ole küsimus selles, kui roheline keegi on, vaid selles, et ei suvatseta kuulata kõiki osapooli,” märkis Vatsfeld.

Tõsisest asjast – Saaremaa sadama rajamisest, selle ideevariandist valmimiseni – tegi humoorika ettekande AS-i Tallinna Sadam Saaremaa Sadama projektijuht Peeter Palu.

Ettekanne Suure väina püsiühendusest tekitas paraja diskussiooni. Leiti, et kui asjaajamisega veel venitada, kergitab see üha enam ehitise hinda. Juba praegu on igasugustesse uurimisprojektidesse maetud väga palju miljoneid.

Päevakorrale tõusis idee bio-sfääri kaitseala taasloomisest Lääne-Eesti saartele, mida toetasid ka konverentsil osalenud riigikogu saadikud Toomas Trapido ja Kalle Laanet.

Konverentsil osalejad tutvusid eile ka Saaremaa sadama ja maakonna vaatamisväärsustega.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 48 korda, sh täna 1)