Nasva Pagar koondab töötajad ja kaalub tootmise kolimist mandrile (3)

Nasva Pagar koondab töötajad ja kaalub tootmise kolimist mandrile

KAS LÄHEB KOLIMISEKS? Töötajatele koondamisteated saatnud AS-i Nasva Pagar juhtkonna kinnitusel ei kavatseta Nasval alustanud ning praegu Kuressaares Pikal tänaval tegutsevat ettevõtet sulgeda, küll aga kaalutakse ümberkorralduste ühe variandina tootmise Saaremaalt äraviimist.

Saaremaa üks suuremaid pagaritoodete valmistajaid AS Nasva Pagar saatis töötajatele välja koondamisteated, kuid ettevõtte juhtkond eitab praeguse seisuga tööstuse sulgemist ning peab ettevõtte edasise saatuse pakutud erinevaid arengustsenaariume ennatlikeks.

Nasva Pagari nõukogu liige Ants Ink kinnitas Oma Saarele, et koondamisteated on töötajatele välja saadetud ning ettevõtet ootab ees rekonstrueerimine. Milline ümberkorraldus täpsemalt ees ootab, selgub järgmisel nõukogu koosolekul juuli keskel.

Võimalike variantidena nimetas Ink ettevõtte tootmise osa lahutamist kinnisvara poolest ning isegi tootmise Saaremaalt äraviimist.
Koondamisteated saadetud inimestele aga “igaks juhuks”, sest kui tootmine ära viiakse, siis inimesi ju kaasa võtta ei saa ja juhul kui ettevõte pooleks tehakse, siis tuleb inimesed ühest ettevõttest koondada ja teise tööle võtta.

Samas kinnitas nõukogu liige, et kindlasti ei kavatseta kümmekonna töötajaga ettevõtet müüa ega sulgeda. “Niisugust plaani ei ole, et uksed kinni paneme. Täna on küsimuse all, kuidas jätkata, mismoodi, mis valemiga,” ütles Ink.

Nasva Pagari ümberkorraldused on tema sõnul vajalikud, et praeguses tiheda konkurentsiga turusituatsioonis, kus transport ning tooraine kallinevad kiiremini kui kunagi varem, ühel hetkel mitte leida end olukorrast, kus tootmine ei ole enam kasumlik. Samuti olevat väga keeruline töötajate küsimus.

Nasva Pagaris kaheksa aastat töötanud meister Glaudja Majorova peab olulisimaks küsimuseks mitte niivõrd tihedat konkurentsi kui tööjõupuudust. Näiteks naiste jaoks olevat käsitsitöö ja -tõstmine suhteliselt raske.

Samas on tema sõnul tööd praegu sedavõrd palju, et tsehhis ei jätku töölisi, kes selle kõik ära teeksid ning ettevõte on tellimuste täitmisega raskustes. Majorova sõnul on ettevõtte juhtkond lasknud korralikel töötajatel liiga kergkäeliselt lahkuda usus, et järjekord on ukse taga. “See ei ole enam momendi tulemus, see on aastate tulemus, hoolimatu suhtumine kaadrisse,” märkis ta.

Nõukogu liige Ants Ink nimetas ettevõtte tootluseks kaht kuni kolme protsenti, mis on sama hea kui paigalseis, eriti toiduainetööstuses, mis vajab pidevaid investeeringuid.

Ühe ümberkorralduse variandina on olnud jutuks ka Nasva Pagari liitmine mõne teise tootjaga. Inki sõnul on olnud mõtteid ka kõigi Saaremaa pagarite ühe mütsi alla venitamisest, et saaks näiteks ühendada tooraine- ja toodangutransporti.

“Võimalusi on igasuguseid. Mida varem neid otsima hakata, seda tõenäolisem on, et asjad jäävad alles nii ühel kui teisel.”
Mis 1996. aastal loodud ettevõttes tegelikult juhtuma hakkab, selgub 14. juulil nõukogu koosolekul, kui kõik kaardid on lauale pandud.

Sergo Selder, Ain Lember

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 85 korda, sh täna 1)