Margus Vaher on oma laulu leidnud

Laupäeval alustab Püha kirikus oma selleaastast tuuri saarlaste oma laulja Margus Vaher. Kui eelmisel aastal laulis Vaher peamiselt Urmas Alenderi loomingut, siis nüüd astub ta üles omaenda loodud muusikaga.

Esimest korda astud üles omaloominguga. Sellele viitab ka tuuri pealkiri. Kas nüüd võid öelda otse, et oled oma laulu leidnud?
Seekord kõlab kontserdil lisaks muudele lugudele tõepoolest palju ka minu enda kirjutatud muusikat – olen oma laulu leidnud. Minuga koos musitseerivad kontserdil minu bändikaaslased ja sõbrad Martin Matt kitarril, Robert Sikk saksofonil ning oma mahedal häälel laseb kõlada ka Kreet Stubender.

Omalooming on veidi erinev sellest, mida oled laulnud seni. Kuhu sahtlisse Sa ise oma muusika liigitad?
Ma ei ole kindel, kas on tingimata vaja muusikat alati žanriliselt liigitada. Muusikas, mida esitan mina, on võrdselt tähtis nii laulu sõnum kui muusikaline mitmekesisus.
Armastust ei saa ka kunagi sõnades päriselt edasi anda, seda tuleb ikka ise kogeda. Ja eks muusikast saab kõige paremini aimu seda kuulates.

Sinu esimese plaadi menu oli suur. Kas usud, et oled end eestlaste südamesse laulnud?
Plaadil on tõepoolest hästi läinud. Selle eest võlgnen tänu eelkõige oma kuulajatele – aitäh teile! Selle üle, kas mul on õnnestunud end eestlaste südamesse laulda, ei ole mina õige inimene otsustama. Saan enda poolt öelda vaid seda, et teen oma asja südamega – seda pean ise kõige olulisemaks.

Laulad tihti kirikutes, ka seekord. Kas pühakojad on kohad, kus tunned end lauldes kodus olevat?
Kirikutes on eriline aura ja energeetika – usun, et laulud, mida esitan, sobivad sinna. Ajatutel tekstidel eesti luuleklassikast on minu omaloomingus suur roll. Minu jaoks ei ole kontsert ainult meelelahutus, olen seda alati tunnetanud vahetu suhtlusena enda ja kuulaja vahel – tahan pakkuda midagi südamest südamesse.

Kas kodukirikust alustamine on märk? Või lihtsalt juhus?
Eelmise aasta suvetuuril Minu Eestimaa andsin viimase kontserdi Kuressaare Laurentiuse kirikus. Kuna Saaremaa on minu kodu, siis tegin korraldajale ettepaneku alustada seekord kontsertidega just siin. Kodupublikule muusikas lugusid jutustada on eriliselt soe ja mõnus.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 43 korda, sh täna 1)