Riik kavandab hanget Ruhnule laeva ehitamiseks

Saare maavalitsus ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium kavatsevad sügisel algatada riigihanke, et ehitada laev Ruhnu saarega ühenduse pidamiseks.

Sobiva laeva saab valmis ehitada umbes poole aastaga ning võib-olla on juba järgmisel suvel taas korralik laevaühendus Ruhnuga, ütles Saare maavalitsuse arengu- ja planeeringu osakonna juhataja Mika Männik Postimees.ee-le.

Oma Saar kirjutas eelmisel nädalal, et Ruhnu saart külastavate turistide arv on sel suvel langenud drastiliselt. Kohalikud ettevõtjad näevad süüd eelkõige laevaliikluse katkemises Ruhnu ja Saaremaa vahel.

Ruhnu turismiettevõtjad leiavad, et riik on 93-kohalise reisilaeva asendamisega 8-kohalise väikelennukiga ettevõtjate töökohad saarel sisuliselt likvideerinud ja ettevõtluskeskkonna hävitanud. Ruhnlaste sõnul on neil jäänud laevatranspordi puudumise tõttu saamata vähemalt 1,5 miljonit krooni ehk 90% senisest ettevõtlustulust.
Mika Männik möönis, et nüüd saab turiste saarele vähem, aga see on niimoodi ka objektiivsetest asjaoludest olenevalt.

Postimees viitas, et probleemid Ruhnuga ühenduse pidamisega algasid sellest, kui riigihankel 1,7 miljoni kroonise pakkumise teinud Saaremaa Laevakompanii väitis aasta algul, et laevale tuleb teha remont ning raha on vaja hoopis 8,5 miljonit. Kui riik seda raha ei andnud, ütles Saaremaa Laevakompanii ühepoolselt lepingu üles, rikkudes samas lepingu punkti, mille kohaselt juhul, kui pooled ei saa kokkuleppele, firma jätkab vedusid navigatsioonihooaja lõpuni.

“Seda teavad ruhnukad väga hästi, et ettevõtja ütles üles lepingu, sellist sobivat laeva Eesti turul polnud kuskilt saada, panime käima kõik asjad, mis olid võimalikud, ja praegu rohkem variante lihtsalt ei ole,” ütles Männik.

Saaremaa Laevakompanii teatas, et Männik eksitab teadlikult avalikkust, “et juhtida tähelepanu eemale ebakompetentsetelt maavalitsuse otsustelt, mis on tekitanud kaose Ruhnu ja mandri-Eesti transpordikorralduses”.
Laevakompanii väitel ei öelnud nad ühepoolselt lepingut üles, nagu maavalitsus toonitab, vaid seda tegi maavalitsus ise keset läbirääkimiste protsessi.

“SLK mõistis maavalitsuse poolt lepingute ülesütlemisel selgelt, et riigiasutuse sellise käitumisega on tugevalt pärsitud ruhnlaste elu-olu käesoleva aasta suvel. Maavalitsus seda arvatavasti ei adunud, kuna muuhulgas esitatud süüdimatu väide poole aastaga ehitatavast uuest laevast näitab, et puudub igasugune aimdus laevaehitusest ja transpordi korraldamisest laiemalt,” teatas SLK.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 30 korda, sh täna 1)