Kuressaare linn saab endale innovatiivse reoveepuhasti

AS Kuressaare Veevärk ja Preseco OY allkirjastasid eile lepingu, mille kohaselt saab Kuressaare reoveepuhastist üks eesrindlikumaid Eestis. Projekti maksumus on ligi 72 miljonit krooni.

Kuressaare Veevärk hakkab projekti valmides jääkmudast ja biolagunevatest jäätmetest tootma elektrienergiat. Taolised jaamad töötavad Eestis praegu Tallinnas ja Narvas ning lähiajal peaks lisanduma veel kolm sarnast, ütles Preseco Eesti piirkonna esindaja Heiki Enok.

Toodetud energiat ei hakata aga ise kasutama, vaid müüakse vahepeal Eesti Energiale ja ostetakse siis uuesti tagasi, nii pidavat olema soodsam, ütles veevärgi heitveepuhastusjaama juhataja Robert Mälk.
Töid teostava Preseco juhataja Heiko Kantero sõnul ongi firma püüdnud leida jäätmekäitlusele terviklikku lahendust, mis hõlmaks nii reovee kui olmejäätmete täielikku ümbertöötlemist energiaks.

Kuressaare abilinnapea Kalle Koov viskas lepingu pidulikul allkirjastamisel õhku mõtte, et tulevikus võikski Saaremaal olla vaid üks munitsipaalettevõte, mis tegeleks nii reovee kui muude jäätmetega.
Tänu uuele tehnoloogiale muutub meeldivamaks ka puhasti lähiümbruse elanike elu, kuna reoveesette komposteerimine ei toimu nüüd enam lahtisel väljakul, vaid metaantankis, kinnisel meetodil ning gaas, mis enne haihtus õhku, kogutakse nüüd kokku hoidlasse, selgitas Kuressaare Veevärgi juhatuse liige Ain Saaremäel.

Tema sõnul tuli idee integreerida reoveesette ja biolagunevate jäätmete töötlemine sellist asja kusagilt kõrvalt nähes. “Põhiline mure oli ettevõttel ikka reoveepuhasti kordasaamine, kui aga sinna oli võimalik lisada veel midagi ilma suuri kulutusi kaasamata, tuli loomulikult seda teha,” ütles Saaremäel.

Preseco Eesti piirkonna esindaja Heiki Enoki sõnul on plaanis alltöövõtjatena kaasata maksimaalselt Saaremaa ettevõtjaid. Tööde tempo saab olema tähelepanuväärne, tööd jagub pikkadeks päevadeks, lisas Enok.

Uude jaama hakatakse jääkmuda koguma kõikjalt Saaremaalt. Projekt peaks lõplikult valmima 2010. aasta lõpuks. Tööde kestvusajaks on määratud aasta ja kolm kuud, kuid ei ole veel selge, millal tegeliku ehitustööga peale hakata saab, ütles Kuressaare Veevärgi projektijuht Vahur Tarkmees.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 68 korda, sh täna 1)