Jahimehi tabas puugiuputus (1)

Pangal toimunud Saarte jahimeeste seltsi kokkutulekul tunnistasid mõned osalejad, et on sattunud justkui puugijahile – puuke nopiti nii palju, et sellist kogust ei näe teinekord terve suvega.

“Üks mees võttis natukese ajaga endal 19 puuki ära,” rääkis Oma Saarele jahimees Lauri Kuuder. Tal endal õnnestus selle ürituse ajal lapselt ära võtta kuus puuki, naisel oli neid sama palju ning endal oli tal üheksa puuki peal roninud. “Neid tuli igalt poolt. Isegi telgis, kui teise riide peale panid, olid kohe platsis,” sõnas mees. Paljud puugid olid olnud nii väikesed, et tundunud peale vaadates vaid pisikese täpina.

Jahimees tunnistas, et ei ole sellist asja varem näinud, üksikuid puuke on ikka liikvel olnud. Mingit hirmu ta siiski ei tundnud, sest kogu pere on entsefaliidi vastu vaktsineeritud.
Jahimeeste seltsi direktor Ilmo Torn ütles, et tal endal ei õnnestunud ühtki puuki saada, kuid üldiselt oli neid seal liikvel küll ja teemana käisid puugid ürituselt läbi.

“Ei tea, kas neid on sel aastal iseenesest rohkem või on see kant selline, kus trehvas rohkem olema,” arutles ta. Tema teada leidis mõni jahimees peast 3–4 puuki. Kokkutulek toimus Pangal, äraniidetud põllul, kus rahvast oli tema sõnul 500–600 kandis.

Kas puuke on rohkem liikvel ja kas neid on rohkem kui varem, ei tea täpselt ega enam-vähem öelda ilmselt keegi, sest puugiloendust ei ole Saaremaal tehtud. Rohkem kui viis aastat tagasi käisid puuke otsimas ja lugemas tervisekaitseinspektsiooni töötajad, kuid nende eesmärk oli vaadata seda, kuidas puukide aktiivsus ilmastikust sõltus.

Tervisekaitseinspektsiooni inspektor Urve Raag rääkis, et siis pandi tähele, et puugid hakkasid kergemini külge, kui olid soojad ja niisked ilmad. Veidral kombel pandi ka tähele, et mõne inimese külge tulid puugid rohkem kui teise külge. Aga millest see sõltus, ei osatud öelda, kuid mõnel korjajal oli neid alati rohkem.

Urve Raag avaldas soovi, et sellistes piirkondades nagu Saaremaa võiks riik entsefaliidivaktsiini kas eraldada tasuta või võimaldada palju soodsamalt osta. Eriti praegusel ajal, mil inimesed töö kaotavad ning nad läheksid ja käiksid metsas, korjaksid marju.


Puugid toovad tõve

Eilse seisuga oli sel aastal Saaremaal registreeritud kokku juba kümme entsefaliidi juhtumit, neist seitse juulikuus. Borrelioosi aga 109 juhtumit. Eestis kokku on poole aastaga entsefaliidijuhtumeid 32, nendest 25 juunis, 7 mais.

Borrelioosijuhtumeid on Eestis poole aastaga olnud 349, nendest juunis 110, mais 70. Umbes veerand juuni borrelioosijuhtumitest on registreeritud Saaremaal. Eelmisel aastal tuvastati meie maakonnas 559 borrelioosijuhtumit ning 14 puukentsefaliidijuhtumit.

Tervisekaitseinspektsioon

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 63 korda, sh täna 1)