Saare prügi viiakse nüüdsest mandrile

Saare prügi viiakse nüüdsest mandrile

 

Alates tänasest ei toimu Kudjape prügilas enam jäätmete ladestamist ning kogu prügi viiakse autodega Pärnumaale, Paikusele. Esmaspäevast hakkab mandri peale voorima üks prügikoormaga auto päevas.

Esialgu läheb prügi Paikusele järelsorteerimata ja kokkupressimata kujul, seda seniks, kuni käivitub Kudjape jäätmejaam.
OÜ Prügimees juhataja Riivo Asuja sõnul hakkab Paikusele sõitma üks auto, millel on peal kaks 35 kuupmeetrist konteinerit. Jäätmejaama tööle hakates suudetakse konteineritesse Asuja kinnitusel mahutada 20–25 protsenti jäätmeid rohkem. Esimesed katsetused uue jäätmejaama seadmetega tehakse juba täna.

Muutub vaid hind

Tavakodanikule ei muutu peale prügiveo hinna tõusu midagi. Prügiauto tühjendab konteinereid samamoodi edasi ning täpselt nii nagu seni tuleb inimestel oma prügi sorteerida.
Asuja sõnul tuleb seoses prügi Paikusele viimisega veelgi hoolikamalt hakata järgima selle eelsorteerimist inimeste poolt.

Paikuse jäätmekäitluskeskuses on nimelt hind segaolmejäätmetele, mis sisaldavad ka sellesse gruppi mittekuuluvaid jäätmeid, tavahinnast kolm ja pool korda kallim, rääkis Asuja. “Veo hind mandrile on meie poolt arvestatud ikkagi sorteeritud jäätmete põhjal,” märkis ta.

Asuja sõnul ei tohi segaolmejäätmete konteineritesse panna ohtlikke jäätmeid, vanu autorehve, elektri- ja elektroonikaseadmeid ja nende osi ning vedelaid jäätmeid.

Tema sõnul on prügivedajaid informeeritud ka sellest, et kui taolisi esemeid on prügi hulgas, siis tõstetakse need konteineri kõrvale ning kui saab öelda, et prügikonteinerist enamuse täidavad sinna mittekuuluvad jäätmed, jäetakse konteiner lihtsalt tühjendamata. Asuja märkis ka seda, et kõiki eelpoolnimetatud jäätmeid saab Kudjapel tasuta ära anda.

Üks vaidlus teise järel

Kudjape jäätmejaama valmimist on takistanud mitmed vaidlused hangete üle, nagu tänapäeva majandustingimustes juba levinud kombeks on kujunenud. Kui varem venis käivitumine mitu kuud sorteerimisliini hanke vaidlustamise tõttu, siis nüüd on tants lahti jäätmejaama ümbruse asfalteerimise õiguse pärast.

Nimelt vaidlustas hanke paremuselt teise pakkumise teinud AS Talter, kelle sõnul ei oleks võitja, AS KPK Teedeehitus tohtinud hankele kvalifitseeruda, kuna ettevõttel on ajatatud maksuvõlg. Talteri hinnangul on see vastuolus Riigihangete seadusega.
Hanke võitnud pakkuja hind oli 5,9 miljonit krooni, vaide esitanud Talteril aga 6,7 miljonit krooni.

OÜ Saaremaa Prügila nõukogu esimehe Kalle Koovi sõnul on tegu otsitud põhjusega ning ettevõtte on esitanud riigihangete ametile omapoolse seletuse.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 55 korda, sh täna 1)