Ratsatriatlon tuleb taas

26. juulil kell 14, joostes Kihelkonna vallas Haagi lõukas lainetesse ratsatriatloni stardis juba 11. korda. Kui eelmisel aastal oli korraldajatel ka mõte, et kas 10 korda ühe võistluse jaoks oleks juba piisavalt pikk ja auväärne iga ning aeg lõpetada, siis ikkagi on juhtunud nii, et nad stardivad siiski.

Ratsatriatlon on ainulaadne võistlus, mis saarlaste poolt välja mõeldud ja mida seni vaid Saaremaal ka korraldatakse. Vaatamata võistluse harukordsusele on igal aastal stardis kas veidi üle või alla kahekümne sportlase oma või korraldajatelt renditud hobustega.

Eraldi võistlusklassidesse on jagatud poisid-tüdrukud (vanus kuni 15 aastat), mehed-naised ja veteranid (35+). Hobutõugudele eraldi arvestust ei toimu, sellel võistlusel on kõik võrdsed. Küll aga antakse eriauhind kiireimale eesti tõugu hobusele.

Triatlon koosneb kolmest alast. Kõigepealt ujutakse 250 m (poisid-tüdrukud 100 m) paralleelselt kaldaga, siis joostakse liivasel kaldaribal edasi-tagasi kokku 2000 m ja lõpuks ratsutatakse 6 km. Hobustega sõidetakse esimesed 3 km traavi ja teine pool distantsist galoppi.

Tänavusel võistlusel on lubanud osaleda võistluste paljukordsed võitjad Imre Kuusk ja Triinu Schneider, kiireimat ratsasõitu näidanud Tiina Vester, kohal on kõigil 10 korral osalenud eesti tõugu hobune Etapp ja lõpuks ka filmimehed, kes eesti tõugu hobustest eurooplastele müügiedenduslikku filmi väntavad.

Igal aastal on võistlusega liitunud ka uusi huvilisi. Loodame, et ka seekord näeme stardis sporti armastavaid, ratsutada oskavaid ja joosta-ujuda suutvaid noori ning ka vanemaid sportlasi, kel see huvitav katsumus veel kogemata. Triatloni läbimine pole lihtne, kuid ka mitte midagi üle mõistuse käivat, peab olema vaid tahtmist ja indu harjutada ja kohale tulla.

Kui traditsioonilised takistussõidu- või koolisõiduvõistlused kestavad kogu päeva ja pealtvaatajatel on aega nautijate ridadega liituda piisavalt, siis triatlon on ala, millel väga selge algus ja lõpp. Umbes 40 minutit pärast starti on selgunud võitjad ning lõpetanud ka võistlusraja rahulikumas tempos läbinud sportlased.

Seega need, kes kaasa elada tahavad (ja seda tasub teha!), peavad päris aegsasti kohal olema. Viidad võistluspaika algavad Kihelkonna–Veere maanteelt, linnast kohalesõiduks peab kindlasti tunnikese või rohkemgi planeerima. Viimane teeosa rannaribal tuleb ju jalgsi läbida. Võistlust toetab kohaliku omaalgatuse programm ja selle korraldab MTÜ Saare Taluelu.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 78 korda, sh täna 1)