Sõbraprojekt Oleme Koos sai avalöögi

Kolmapäeva õhtul oli esimene kokkusaamine neil inimestel, kel soov ja tahtmine osaleda noorteprojektis Oleme Koos, mille eesmärgiks on kokku viia need noored, kellel on võibolla keeruline leida eakaaslast ehk siis puuetega noored, ning need, kes sooviksid leida endale sõpra.

Projekti idee autor Tom Rüütel usub, et ehkki ettevõtmise mõtteks on puuetega noorte sotsialiseerumine ja ellu aitamine, on ta enda ja oma sõprade peal näinud, et andmine on vastastikune.

“Sellised sõbrasuhted annavad teadmise, et elu ei ole mustvalge, vaid selles on palju erinevaid värve,” ütles Rüütel, kes teab, et projekti käivitamine ei saa juba sel põhjusel lihtne olema, et puuetega noori on raske koduseinte vahelt välja saada – seal on neil mugavam olla, samuti ei pruugi vanemad initsiatiivikust üles näidata, märgib ta.
Samuti ei pruugi “tavaliste” noorte ja laste vanemad oma poja või tütre puudega sõpra heaks kiita.

“See on loomulik, et vanemad tahavad oma last kaitsta, kardetakse, et nad saavad haiget,” sõnas Kuressaare linna lastekaitsetöötaja Helle Kahm, tuues välja projekti ühe olulise sammu – müüdi murdmise, inimeste arusaamade ja arvamuste muutmist.
Sestap ongi Oleme Koos projekti kaasatud lisaks noortele ka nende vanemad. Ehk kui puudega laps või noor leiab endale sõbra või vastupidi, siis nõu ja tuge vajavad ka mõlema vanemad, lisab Lustjala mängumaa perenaine Katrin Karu.

Projekti eestvedajad usuvad, et omavahel integreerima peaks võimalikult väikesi lapsi. Tom Rüütel teab omast käest, kuidas ta leidis oma esimese sõbra Kaspari koduõuest juba 4-aastaselt ning see sõprus kestab tänaseni. 
“Võib-olla peaks projekti kohta info olemas olema juba sünnitusmajas, et ka puudega lapse ema ei jääks oma muredega üksi,” arvab Oleme Koos initsiatiivgrupp.

Samuti tahavad nad info edastada valdade sotsiaaltöötajatele ning perearstikabinettidesse.
15 kuud kestva Euroopa Noored projekti raames plaanitakse esialgu kokku saama hakata kord kuus.
Erilisi raame tegevusele seatud ei ole, sest ei teata ju, milliste huvidega sõbrad (ja nende vanemadki) võiksid kokku tulla.

Kõik, kel on tekkinud huvi projektis kaasalöömise vastu, võivad oma küsimused saata e-posti aadressil: olemekoos@gmail.com . Tom Rüütel lubab, et kindlasti võetakse kõikide huvilistega ühendust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 31 korda, sh täna 1)