Ajakaja: Kuningate vabadus on kuningate vastutus

Hiljuti sai Saaremaa “oma kuninga skandaali”, sest Saare maavanema mitmenaisepidamisest julgesid need va leheneegrid kirjutada. Rahva kommentaare asjale oli mitmesuguseid – oli neid, kes meediat siunasid: kas millestki muust siis polegi kirjutada, ja oli neid, kes maavanema moraali arvustasid. Huvitavad lugeda kõik!

Päris kuningaid meil juba ammu enam ei ole, sest meil on demokraatia ja valitud Rahva Teenrid. Maavanemad seal hulgas.
Kommunistliku korra ajal harjutati meid sellega, et andis jumal sulle riigiisa positsiooni, said kohe ka jumala staatuse – jumalaid ju avalikult ei kritiseerita ega kommenteerita. Reaalsus juhtivatele persoonidele Nõukogude illusioonideriigis oli, et kodus pimedas teki all tegid, mis tahtsid. Ja avalikkuse ees lehvitasid kenasti tribüüne pealt alla õitsva maa pääle oma rahvale.

Eestis aga sai juba möni aeg tagasi kommude aeg otsa ja hakkas demokraatia. Ajakirjandus puges suurte jupijumalate koju, magamistuppa ja teki alla ka. Erinevad riigikorrad ja erinevad kultuurid. Seda demokraatiat me ju tahtsime, kui kommunismist lahti ütlesime?

Nüüd pole muud teha, kui et peab selle demokraatiaga kuidagi hakkama saama. Ajakirjandus on neljas võim. Ühiskonna valvekoera rollis.
Kuninglikku aumehelikkust pole meile, matsirahvale, aga keegi õpetanud, kümnest käsust oleme enamuses ka kaarega mööda käinud ja kommunism on meid harjutanud jaanalinnu kombel pea liiva peitma ja pahadest asjadest mitte kõnelema…

Maavanem on rahva teener. Kahjuks? Rahva teenriks olemine on tema valik ja tema vastutus. Ühiskonna valvekoer aga haugub demokraatlikus ühiskonnas ka rahva teenrite kallal. Ja nuriseda pole mõtet. Ja ajakirjanduse peale pahanda pole ka ilus – nemad teevad vaid oma tööd.

Mitmenaisepidamise asjus aga – mõnedes kultuurides on see isegi loomulik. Kui sellised kalduvused ilmnevad, siis on kaks võimalust – kas sobitada end kultuuri, kus salaelu on keelatud küll, aga ikkagi harrastatav eeldusel, et sellest ei räägita. Või siis tuleb leida sobilikum kultuuriruum, mille raamidesse inimese väikesed erisused kenasti sobivad. Sh mitmenaisepidamine. Ikkagi inimene ju, isegi maavanem!

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 43 korda, sh täna 1)